doors-1613314_1280

Механизмът антипаник, монтиран на вратата на авариен изход, е гаранция за отваряне на платното при спешни случаи. Антипаникът ви позволява да отворите стоманената врата, без да използвате ключ, което е особено важно в случай на пожар. По наредбите се предписват монтирането на тази заключваща система при пожар на аварийните изходи в обществените сгради. Днес механизмите антипаник се монтират в търговските и административните центрове, болници, училища, спортни комплекси и сгради, в които има повишен риск от пожар или експлозия.

Когато стаята е погълната от огън, тогава детайлите на механизма за заключване на вратата най-вероятно ще се нагреят и заседнат. За да се отвори входната врата с бензинова резачка, на спасителите им са необходими средно 5 до 15 минути – тези ценни минути могат да струват на човека, който е хванат в капана на собствената си ключалка.

Изключително опасен фактор по време на бедствие е неспособността на хората да мислят конструктивно, особено проявяваща се паника на обществени места. Паническата тълпа близо до задръстена врата може да донесе повече жертви, отколкото при пожар. Паник механизма е измислен, така че вратата да може да се отвори отвътре с леко натискане на ръката – няма ключови завъртания в отвора на ключалката и без отключени безкрайни болтове, докато вратата е била затворена отвън. Няма значение коя основа на входната врата – пенополистирол или бронирана стомана – се отваря без никакви усилия. Механизмът антипаник е проектиран по такъв начин, че дори леко докосване от децата е достатъчно, за да се отвори вратата.

Всяко изобретение веднага придобива прототипи, които са по-ниски по качество от оригиналните. Дръжките на вратите с функцията паник механизъм също придобиват все повече аналози по целия свят, но при закупуването на такова устройство си струва да запомните, че оригиналните копия не се ограничават до функцията на ключалката да се отваря с ключ само от едната страна, цялата същност на този механизъм е в топлоустойчивите детайли.

Недостатъците на тази ключалка включват факта, че тя няма повишена устойчивост на взлом. Няма да е трудно за опитен крадец на апартаменти да отвори механизма антипаник за няколко секунди. Този продукт обаче не се причислява към строга секретност и е създаден специално за обществени места – защитени офиси и търговски помещения. Е, ако някой наистина иска да постави такъв механизъм на входната врата на апартамента си, за сигурност можете да дублирате ключалката, като вмъкнете друга, по-надеждна, за да предотвратите евентуалните хаквания, като излезете от стаята, затворете входа с няколко ключалки.