panic-buttonПри спешни ситуации на многолюдни места като правило възниква паника. По това време малко хора могат да вземат разумни решения, хората имат една цел – бързо да напуснат помещението и да се спасят. В такива моменти всички в опасната зона се опитват да стигнат до изхода възможно най-бързо, настъпва смачкване. Следователно, на многолюдни места, съгласно правилата на пожарната безопасност, е необходимо да се монтира анти-паник система на вратите.

Видове пожарна анти-паник система. Отличителни черти

Основната цел на такава система е да осигури незабавно отваряне на врати за най-бърза евакуация на хората. Принципът на системата е доста прост. Устройството се задейства от леко налягане и вратата трябва да се поддава дори на дете или човек с увреждания. В условия на пълен мрак или дим е достатъчно човек да се прилепи към напречната греда и вратата ще се отвори. Системата работи само когато вратите се отварят навън, така че механизмът е монтиран от вътрешната страна.

На пазара противопожарната техника се предлага в голям асортимент. Преди да изберете анти-паник бутон, трябва внимателно да се запознаете с техническите и експлоатационни характеристики на устройството. При закупуване на антипанично оборудване се вземат предвид следното:

  • Тип врати (единични, двойни) и вид на отваряне (люлееща, плъзгаща);
  • Вид брава;
  • Вид на заключване (еднозаключващи се, многозаключващи се врати);
  • Предназначение на конструкцията на вратата (авариен изход без сертификат за пожар и противопожарни врати);
  • Тип аксесоари (въртящо се копче, бутон или лост за натискане);
  • Тип на монтаж.

Видове аксесоари анти-паник

Предлагат се два типа: за монтаж на аварийни изходи (без пожарна сертификация) и за монтаж на противопожарни врати (с подходяща сертификация).

Аксесоарите за аварийни изходи са изработени от ЦАМ сплав или стомана, покрити с полимерен състав със забавяне на горенето. Такива дръжки се нагряват много по-бавно. Тези устройства могат да бъдат монтирани в помещения с висок процент на влажност. На винтовете на съединителя са монтирани пожарни дръжки, чието демонтиране отвън не е възможно.

В продажба се предлагат аксесоари за комбиниране с противопожарни брави и надземни устройства с фиксация, комплектът от които включва ключове. Антипаник дръжките се препоръчват да се монтират в помещения с малък поток от хора (например в търговски предприятия). В същото време вратите не трябва да имат катинари или класически брави, ограничители на отваряне.

Минусът на дръжките за натискане е, че трябва да завъртите дръжката, за да отворите вратите, а в случай на спешност това може да се превърне в пречка за бърза евакуация.

Дръжки за бутане. Такива аксесоари се предлагат в два вида: надземни устройства и втулки. Предимства на буталото – незабавно отваряне с лек натиск или докосване с която и да е част от тялото. Такъв устройство се монтира на гари, в търговски центрове, клиники, болници, детски заведения, ресторанти и други места с голям поток от хора. Често се предлагат противопожарни конструкции в ярки цветове, за да привлекат вниманието и да бъдат възможно най-видими. Отличителна черта е лекотата на монтиране, лекотата на използване.

Основните предимства:

  • Огнеупорен материал, от който е изработен хардуерът;
  • Защита срещу неразрешено влизане в помещенията;
  • Възможността за мигновена евакуация;
  • Задействане на устройството с леко докосване.