За да се предпазите от кражби, сега на потребителя се предлагат не само класическа механика, но и по-модерни решения. В един век, когато безжичните комуникации и микроелектронните технологии се превърнаха в норма навсякъде, би било странно да не ги използвате за създаване на принципно нов механизъм за разпознаване. При механично заключване това се прави според профила на ключа, но най-надеждното е идентифицирането по индивидуалните физически характеристики на собственика на ключалката, тоест пръстови отпечатъци, което всъщност разработчиците направиха, създавайки биометрична брава на вратата.

Дизайн и принцип на работа

Преди няколко години заключване с четец на пръстови отпечатъци можеше да се види само във филми за работата на специалните служби, но в действителност такива устройства не бяха достъпни за продажба. Максимумът, на който купувачът може да разчита, е кодово устройство с цифров панел. Днес в продажба има доста голям асортимент от тези произведени продукти, включително тези под световно известни търговски марки, например, биометрична брава на Samsung.

За да отвори такова устройство, нападател просто ще трябва да отвори вратата или да напусне. В зависимост от модификацията и производителя, съвременните брави са оборудвани с допълнителни опции за откриване на източник на пожар, пълно блокиране, сигнализиране в случай на неоторизиран достъп и други.

Вместо ключ собственикът използва пръстов отпечатък и това не е задължително да е някой от десетте. Но какво да направите, ако внезапно се порежете или нараните? За да се избегне това, няколко пръстови отпечатъка на един човек или на цялото семейство се програмират в паметта на устройството наведнъж, а ако е необходимо, след това и в колектива, когато става въпрос за достъп до работна стая. По този начин проблемът със загубените ключове е напълно решен и сигурността е напълно гарантирана.

За да отворите биометричното заключване директно чрез пръстов отпечатък, трябва да го прикрепите към повърхността на скенера и да изчакате няколко секунди. Сканирането се извършва автоматично, което е особено удобно, когато се приберете вкъщи с чанти и няма начин да търсите разпадащи се ключове. Когато пръстовият отпечатък се разпознае, механизмът се отключва, затварянето е автоматично. Конструктивно се произвеждат само биометрични брави, монтирането на които се извършва вътре в металната врата, което позволява да се осигури най-висока степен на защита на механизма от външни смущения.

Захранването се доставя от автономен източник, но във всички съвременни версии има и стационарно захранване. Захранващото напрежение съответно е от шест до девет волта, няма опасност от токов удар. Има ограничения за мястото на инсталиране, не се препоръчва да се поставят такива брави на външните врати, тъй като електрониката започва да работи неправилно при ниски температури. Оптималното място е втората врата, тъй като предният панел със скенера е доста уязвим от механични повреди.

Естествено, като всичко ново, биометричното заключване също предизвиква много недоверие и вече има много версии, според които не си струва да купувате това устройство, въпреки запазената си марка. Най-невероятното е вярването на някои обикновени хора, че може да има собственици на подобни отпечатъци, въпреки че историята все още не е знаела това. За да изключат възможността за неразпознаваем и мнозина също са наясно с това, производителите дублират разпознаване на пръстови отпечатъци, като въвеждат ПИН код, безконтактен четец на карти или отварят с механичен ключ.

Не се страхувайте, че батериите могат да се разредят, първо, това няма да се случи, ако ключалката е свързана към мрежата, и второ, ако захранването се доставя главно от батериите, устройството ще предупреди предварително със сигнал. Вероятно единственият недостатък, който биометричната ключалка наистина има, е цената, но тя може да изглежда висока за мнозина, но ефектът, получен от използването му, напълно я оправдава.

В нашата фирма можете да закупите биометрични брави от различни модификации от различни производители и в широк ценови диапазон, както и да направите инсталирането на други системи за контрол на достъпа. Монтирането на такова устройство изисква висока квалификация и подходящи инструменти, следователно, като поръча инсталационни услуги тук, клиентът гарантира, че ще получи надеждно устройство, както и гаранционно и следгаранционно обслужване.