Kaba SimplexСветът се развива, въвеждат се нови технологии. В тази статия ще говорим за интелигентна врата с биометрична брава, как работи, нейните предимства и възможни проблеми. Ще разгледаме и дали изобщо си струва да се купува такава врата.

Врата с биометрична брава – умна?

Поради биометричното заключване и дистанционното управление чрез приложението, такава врата може спокойно да се нарече интелигентна. Може да се отвори чрез пръстов отпечатък, с код, а някои врати дори имат система за разпознаване по ретината на окото.

А приложението на телефона дава възможност да се контролира заключването чрез натискане на бутон от смартфона.

Устройство за биометрично заключване

Биометричната ключалка може да бъде грубо разделена на две части: външна и вътрешна. Отвън има биометричен скенер за пръстови отпечатъци, често има клавиатура за въвеждане на код и екран. От вътрешната страна, тоест от страната на апартамента, има микроконтролер, на който всички отпечатъци и отделение за батерии се съхраняват в паметта.

Принцип на действие

Всички пръстови отпечатъци на жителите в апартамента се въвеждат в базата данни, за да могат след това свободно да отворят биометричната ключалка. Системата ще прочете шаблона на пръстовия отпечатък, ще го сравни с основната и ще отвори вратата в случай на съвпадение.

Предимства на биометричната ключалка

Сигурност

За разлика от механичните брави, не е възможно да се вземе ключ при счупване или да се използва главен ключ.

Ефективност и удобство

С биометрична ключалка можете да забравите да търсите ключ в торба без дъно – тя се отваря с пръстов отпечатък за секунда.

Дистанционно

По правило биометричната ключалка идва с приложение, чрез което можете да контролирате всички опити за хакерство, да промените кода, да отворите вратата от всяка точка на света и да видите запис на посещенията.

Възможни проблеми

Ключалката не разпознава пръстовия отпечатък

Това е възможно, ако нараните пръста си или имате замърсявания по него. Но всичко е разрешимо – добавете предварително няколко отпечатъка към базата данни. Това ще избегне този проблем.

В повечето случаи има алтернативни методи за отваряне на вратата: по код или ключ.

Трябва ли да закупите врата с биометрична брава?

Технологиите вървят напред. Телефонът разпознава собственика си по Face ID, не е изненадващо, че вратата вече може да се отвори с пръстов отпечатък. Вратите с биометрична брава са предназначени за активни хора.

Те улесняват живота: отварят се бързо – не е нужно да търсите ключ в чантата си, гарантират безопасността на вашия имот и ви позволява да го управлявате чрез вашия смартфон. Удобно е, защото смартфонът винаги е под ръка.

Чрез приложението можете да отворите вратата от всяка точка на света. Има ситуации, когато някой от близките ви трябва спешно да влезе в апартамент, а вие сте далеч. С биометричната ключалка всичко е много лесно – просто трябва да напишете „Аз съм на вратата, отворете я“.