входна-вратаБлиндирано заключване – това е специално устройство, необходимо за защита на вратата, хардуер против  счупване. Устройството е метална плоча, която е изработена от високоякостна сплав със защитно антикорозионно покритие. Какви са критериите за избор на бронирани плочи и как да инсталирате устройството сами.

Избор на бронирана облицовка

При избора на броня – плочи, на първо място, е необходимо да се вземе предвид вида на защитното устройство и възможността за неговото инсталиране на определен тип ключалка.

Предимствата на този вид бронирани плочи са:

  • Лесен монтаж: За монтаж не се изисква пробиване на специални ниши за части от устройството. Покривната плоча е монтирана от двете страни и директно върху довършителната част на входната врата;
  • Увеличаване на дебелината на крилото на вратата в зоната на монтажа на арматурата, което осигурява допълнителна защита на заключващия механизъм;

Може да се монтира както на цилиндър, така и на ниво ключалки.

В случай на неправилно монтиране или използване на фиксиращи болтове с малък диаметър, бронята може лесно да бъде отстранена, ако се приложи сила.

Вградената облицовка е по-надеждна от горната част, тъй като е монтирана във вратата директно върху ключалката.

Предимствата на обшивката с блиндиран тип са:

  • Надеждност на устройството. Когато се инсталира вътрешно, сила не може да бъде приложена върху подложката, което ще избегне не само пробиването, но и свалянето на устройството;
  • Дълъг период на работа. Всички се изработват с не само антикорозионно покритие, но и допълнителен защитен слой, който предотвратява нормалното износване.

Сред недостатъците могат да бъдат идентифицирани:

  • Сложност на инсталацията. Дори малкото отклонение от нормите и определените параметри може да доведе до неработоспособност на заключващия механизъм;
  • Невъзможност за монтаж на всякакъв тип врати.

Инсталирането на тапицирани бронирани плочи може да се извърши, ако са изпълнени следните условия:

Върху ключалката има специални втулки, предназначени за монтиране на защитно устройство;

Вратата трябва да е поне с определена дебелина, така че устройството да не излиза извън ръбовете на платното.

Вградената броня може да бъде:

Цилиндър, който е монтиран на ключалките с цилиндров механизъм;

Дръжка на лоста – приложима за защита на бравите.

Различна облицовка на формата и разположението на монтажните болтове. Ключалката за заключване на нивото не може да бъде монтирана на механизма за заключване на цилиндъра и обратно. Затова при избора на устройство за сигурност е важно да се вземе предвид този фактор.

Магнитното покритие, освен че предпазва хардуера на вратата при счупване, също изпълнява различна функция – защита срещу вандали, които се опитват да развалят заключващите механизми чрез поставяне на чужди тела в ключалката.

Основната разлика на магнитната облицовка е, че устройството покрива не само пространството около заключващия механизъм, но и ключалката. Достъпът до ключалката се отваря при представяне на специален магнитен ключ.

Изборът на устройството се основава на параметрите на монтираната ключалка на вратата.

Разнообразие от магнитни плочи е подложка с комбинирана брава. Тези устройства за сигурност са напълно сходни, но в първия случай се изисква магнитен ключ, а във втората ситуация се съхранява уникален код.