За да се гарантира неприкосновеността на апартамента и имота, се използват заключващи механизми, монтирани на входните и интериорните врати. Правилният избор, монтаж и експлоатация на бравите за апартаменти ви позволява да увеличите максимално живота на заключващите устройства, и гарантирате необходимото ниво на сигурност на собствеността.

Разновидности на брави за апартаменти по вид монтаж

metalna-bravaВ зависимост от начина на монтиране, бравите за апартаменти са разделени на два вида: врезни и надземни.Тези брави се различават по нивото на защита и съответно по обхвата.

Надземни брави. Монтират се върху дървено или метално крило на вратата отвътре, заключващият механизъм е разположен на разстояние от външната повърхност на вратата. Монтажът им е приложим за врати без лайсни, дебелината на крилото трябва да е оптимална за монтиране на заключващия механизъм. Този тип брави осигурява добра защита само срещу кражби отвън.

Врезни брави. Най -често срещаният и универсален тип заключващи механизми, използвани за монтаж директно в самото крило на вратата. Този метод на монтаж дава възможност да поставите ключалка на входната врата на апартамента. Освен това, механизмите могат да бъдат оборудвани със защитни плочи, които увеличават устойчивостта на взлом на устройството.

Класификация на заключващите механизми според принципа на действие

Като допълнение към метода на закрепване, ключалките могат да се различават и по вида на заключващия механизъм – ключов показател за надеждността на цялата система. Принципът на действие на заключващото устройство се определя от структурата на ключалката, която може да бъде:

Напречна греда – вътре в механизма има напречна греда със специална комбинация от зъби и канали, която при натискане на ключа в ключалката задейства заключващия елемент в движение;

Цилиндър – брава от този тип има в своята структура дискове с отвори за ключ или щифтове с уникално кодиране. Ако комбинацията от кодовия елемент на ключалката и жлебовете на ключа съвпада, достатъчно е да завъртите цилиндъра няколко пъти, за да отворите или затворите механизма;

Лост – тайната на такъв механизъм се състои от плочи (лост) с фигурни отвори в тялото, чийто модел е показан на ключовете. Когато ключът се потопи в ключалката и се завърти, лостовете се движат по предварително определена траектория, като заемат правилното положение и осигуряват движението на пластината.

Характеристики на работа

Независимо от вида на заключващия елемент, монтиран на входната или интериорната врата на апартамента, за да се поддържа доброто състояние и работоспособността на механизма, е необходимо да се спазват общите препоръки за експлоатация и поддръжка.

Механичните брави се нуждаят от редовно смазване на функционални елементи, това ще предотврати заглушаване на механизма и ранното им повреждане.

Не се опитвайте да отворите устройството с неподходящ ключ или друг предмет, това може да доведе до повреда на механизма и принудителна подмяна на брави в апартамента.

Заключващото устройство и по -специално ключалката трябва да бъдат защитени от външни неблагоприятни фактори: прах, вода, образуване на лед и др.