smyana-na-bravaМодерната ключалка на входната врата е сложен механизъм, който съчетава комбинация от заключващи елементи и работещи щифтове. Безопасността на собствеността и на членовете на домакинството зависят от надеждността на вратата и качеството на заключващия механизъм и затова е важно да се подходи със специална отговорност към избора на ключалката.

Важно е не само да закупите висококачествена заключваща система, но и да изберете правилния тип входна врата.

Общи изисквания към заключващите механизми на входните врати

Монтирането на брави на входната врата е операция, която изисква отговорен подход. Изборът на самия механизъм е не по-малко важен, тъй като само с покупката на висококачествена брава е възможно да се защити напълно апартамента или къщата. Когато купувате заключващо устройство, важно е да обърнете внимание на:

Класът на сигурност на ключалката – колкото по-висок е класът, толкова по-надежден е механизмът и отнема повече време за разбиването му;

Вида на механизма, който трябва да бъде заменен и степента на неговото износване – възможно е да не се изисква пълна подмяна на устройството и е достатъчно само да смените цилиндъра на ключалката в металната врата;

Нивото на секретност – този показател характеризира броя на разрешените комбинации, от които зависи устойчивостта на ключалката срещу взлом;

Съответствие на продукта с вида на входната врата – в зависимост от материала на крилото на вратата се избира оптималният модел на ключалката, който отговаря на експлоатационните изисквания.

Характеристики на бравите с дървени платна

Основните видове брави, използвани при дървените врати, са надземни и вградени. Първите са най-простата и най-популярна версия на заключващите механизми и са монтирани над крилото на вратата. Не случайно на тези врати се използват надземни брави – това дава възможност да се запази здравината на дървената конструкция и се монтира без специални разходи.

Подмяната на ключалка на дървената врата с вграден механизъм изисква квалифициран майстор ключар – професионалната работа ще помогне да се избегнат грешки при монтажа и да се предотврати разрушаването на дървеното платно.

Като допълнителна мярка за сигурност, верижните брави често се монтират на дървени врати – в случай на метални листове е възможно да се използват по-надеждни и сложни заключващи механизми, а нощното резе действа като спомагателно устройство.

Заключващи системи за метални врати

За метални врати са предвидени предимно вградени конструкции – в този случай платното действа не само като закрепване на механизма, но и като негова допълнителна защита.

Монтирането на вградени брави не влияе на външния вид на вратата, заключващото устройство е по-малко забележимо и не е податливо на кражба. Инсталирането на врезна ключалка, както и подмяната на дръжката на вратата на входна метална врата, отнема по-малко време поради по-голямата стабилност и здравина на крилото на вратата.

Поставянето на заключващия механизъм в метална врата е по-лесно поради многослойната му структура, наличието на подвижни уплътнения и правилното положение на ребрата.