bravaВ опит да разрешите въпроса как да се избере заключването на вратата, човек се интересува преди всичко от надеждността на заключващия механизъм и наличието на всякакъв вид защита срещу неразрешено отваряне. Няма брави, които са идеални в това отношение – колкото и да са сложни производителите на тези устройства, все още се намира човек, който може да отвори ключалката без ключове. Следователно всички брави, произведени днес, са разделени на четири категории надеждност, а именно според времето, което може да се наложи на атакуващ да отвори ключалката.

Бравите от първа и втора категория за разбиване изобщо не представляват проблеми – за отварянето на подобни механизми са необходими не повече от няколко минути. Тези видове брави са подходящи само за интериорни врати и офисни прегради, но е по-добре да не ги инсталирате на входните врати. Третата категория брави вече е по-добра – за да отвори такива механизми, на нападателя може да са необходими поне 10 минути.

По правило, ако апартамент или къща са оборудвани с аларма, това време е достатъчно, за да пристигнат служители по сигурността. Е, четвъртата категория всъщност е най-надеждната – дори на опитен плюшено мече ще са необходими повече от половин час, за да отвори такива механизми. Това е точно типът брави, с които трябва да оборудвате входната врата.

По принцип почти всеки знае за такова разделяне на бравите на вратите – те се разделят на врезни, надземни и катинари по метода на монтаж.

При катинари – без значение колко сложен е техният заключващ механизъм, тези устройства са лесни за манипулиране. Едно движение с лост  или друг уред – ключалката е счупена, или пантите на нея са откъснати. По принцип това не е най-добрият вариант за входна врата към къщата или апартамента. В повечето случаи те се използват за заключване на навеси и други помещения, в които не се съхраняват особено ценни вещи.

Вградени брави – най-често това не са много надеждни брави за входни врати – те се използват само защото не нарушават целостта на крилото на вратата. Поради тази причина съдбата на такива заключващи механизми е „защитата“ на дървени входни врати. Разбирате, че ако вградите заключващия механизъм в дърво, той ще бъде твърде слаб. Дървена врата с вградена брава е достатъчна, за да разбиете с крака си. Друг недостатък на такива заключващи механизми е грозният външен вид на вратите, оборудвани с катинар – те обръщат малко внимание на този фактор, тъй като предпочитат неговата надеждност. На входните метални врати такива брави не се използват.

Вразяване – разположен вътре в крилото на вратата. Широко разпространен както във входните метални врати, така и във всякакъв вид интериорни врати. Този тип заключване има едно важно предимство – скрита инсталация. За интериорните врати това са високи естетически характеристики, а за входните врати това е допълнителна пречка по пътя на нападател. Ако търсите отговора на въпроса кои брави за врати са най-надеждни, значи сте го намерили.

Ние от SOFIA KEY имаме дежурни мобилни екипи ключари на територията на цяла София. Когато имате спешна нужда от ключар, който да съдейства за отключване на входната врата, повикайте нашия професионален екип.