nestandartni-bravi

От момента на тяхното изобретение са признати като заключващи системи за защита на собствеността, осигуряващи безпрепятствен достъп до помещенията само за определен кръг хора.

Днес ключалките имат различни видове и модификации, сред които има както класически, така и нестандартни видове.

По правило съвременните и модернизирани модели, които все още не са намерили широко разпространение, принадлежат към необичайни заключващи системи. Такива заключващи системи включват:

Невидима брава

Те принадлежат към класа на скритите ключалки. Невидимите нямат ключалка, а самото разположение на заключващите напречни лостове може да бъде във всяка точка по периметъра на вратата – да се атакува системата става невъзможно. Цената на монтирането на невидима брава се дължи на нейната висока устойчивост при взлом, гъвкавост. Тези заключващи механизми са монтирани в търговски, офис и жилищни помещения. Взаимодействието с ключалката се осъществява с помощта на радиоуправление – сигналът за отваряне или затваряне на вратата идва от ключодържателя на собственика, който е в обхвата.

Електромеханична брава

Електромеханичните системи съчетават функционалността на класическите брави и съвременните електронни технологии за управление. Външно тази брава не се различава от напълно механичните модели (цилиндрична или лостова брава), но основната й характеристика се крие в електрическото задвижване на заключващите ключалки. Такава заключваща система може да се отвори както с ключ, така и чрез електронно управление. Поради това инсталирането на електромеханична брава е възможно на порти в частни къщи – собственикът не трябва да излиза, за да посрещне гостите, достатъчно е да изпрати електрически сигнал към четеца на бравата, който ще настрои заключващите елементи в движение.

Електромагнитно заключване

Електромагнитните заключващи системи са напълно зависими от захранването, поради което се формира магнитното поле на заключващия механизъм. Електромагнитните брави нямат класически заключващи болтове и не подлежат на взлом. Често такива брави се монтират заедно с резервен захранващ блок, за да се предотврати отварянето на вратата при неочаквано прекъсване на захранването.

Електромагнитните брави се предлагат в две версии (в зависимост от принципа на отваряне):

Плъзгащи – подходящи за врати, които се отварят в двете посоки;

Вратата се отваря само в една посока, в затворено положение тя се привлича към магнитния блок, монтиран на рамката на вратата по начин отгоре.