Катинарите са доста популярни и не толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Ако започнете да сортирате катинарите, тогава ще се появи добра класификация на заключващите устройства от този тип.

Материалът, от който се правят

За производството на катинари се използват:

 • Алуминий;
 • Чугун;
 • Месинг;
 • Стомана.

Предимството на алуминиевите ключалки: Леки на тегло

 • Недостатък: Мек и крехък
 • Предимството на чугунени ключалки: Евтини, трайни, не подлежат ва корозия
 • Недостатък: Неустойчиви в студа
 • Предимства на месинговите брави: Привлекателен на външен вид, устойчивост на корозия
 • Недостатък: Меки, висока цена
 • Предимствата на стоманени ключалки: Трайни, устойчиви при взлом
 • Недостатък: Висока цена

Висящите брави са разделени на следните видове

Ключалка от отворен тип – характеризира се с наличието на полукръгла арка, която се отстранява от тялото на ключалката от двете страни, или само от едната страна. Тайният механизъм се намира във вътрешността. Такива брави могат да се похвалят с голямо разнообразие от форми и размери, сред които винаги можете да изберете този, който е идеален за вашата врата.

С форма на гъба – вместо обичайния лък в такава ключалка, от едната страна е осигурен метален щифт с удебеляване, наподобяващ гъбена шапка. Оттук и името на модела. Такава ключалка е много удобна за употреба, „дръжката“ е напълно затворена с издатини и е много трудно да се подаде.

Полузатворена ключалка – в конструкцията е използван метален пръст от закалена стомана вместо дръжка. Част от нея е скрита, заключващият ръб е включен в корпуса на ключалката. Ключалките от този тип са достатъчно устойчиви на счупване, но преди да го купите, трябва за видите дали съответстват на размерите на ключалката и на издатините, така че да не пропуснете: Ако разстоянието между ушите е голямо, тогава дължината на заключващия цилиндър може просто да не е достатъчна, просто оценете „дълбочината“ на ключалката – силно изпъкнали напред отворите ще предотвратят затварянето на ключалката.

Ключалка от затворен тип ви позволява да увеличите защитата срещу кражба с взлом до най-високото ниво: Заключващият механизъм е напълно скрит в корпуса на ключалката, правилната инсталация ще ви позволи да го скриете под кутията.

Ключалките се разделят на 4 основни класа:

Първокласните брави са толкова прости, колкото първокласниците: Лесно могат да бъдат отворени в рамките на пет минути.

Ключалките от втория клас са малко по-сериозни и отнема около десет минути, за да ги отворите.

Ключалките, принадлежащи към третия клас, имат подобрени възможности за сигурност, а ще им трябват поне десет минути.

Високите качества на сигурност са характерни за бравите, принадлежащи към 4-ти клас. За да отворите такава ключалка, нападателят ще прекара поне половин час.

Като се имат предвид конструктивните особености, ключалките се разделят на следните категории: Лост, цилиндър, винт, диск, код.

В ключалките има фигурни плочи (лостове), подредени с ключ, подредени в определен ред и позволяващи да отворите и затворите ключалката.

В дисковите ключалки няколко диска са разположени под специални ъгли спрямо отвора на ключа. Ключът съдържа издатини с различна височина, което ви позволява да завъртите циферблата и да отключите ключалката.

В комбинираните ключалки е предвиден механизъм, например, комутируеми колела с номера, с помощта на които собственикът на бравата набира секретен код. Правилната комбинация от числа ви позволява да отворите ключалката. Комбинацията от код и механизъм, отключена с ключ, дава допълнителна защита на кодовите ключалки.

Каквато и ключалка да изберете, трябва да се ръководите не от цената, а от здравия разум: Силна, надеждна ключалка с закалена дръжка и механизъм с висока секретност.