авариен-ключар-софияСред многото видове заключващи устройства най-търсени са цилиндровите брави. Те са лесни за работа, надеждни и ако подобно устройство се повреди, е достатъчно да се замени ларвата, тъй като производителите произвеждат цилиндрични брави в стандартни размери. Сред предимствата е и малък размер на ключовете, и атрактивна цена.

Видове цилиндрични брави

Цилиндричните брави са класифицирани на мястото на монтиране, също така се произвеждат еднопосочни и двупосочни. Първо, от външната страна на вратата, ключалката се отваря с ключ, а отвътре ключалката е с въртящ се механизъм. Вторият тип устройство се отваря и затваря в две посоки с клавиши.

Помислете за подреждането на цилиндровия механизъм

Механизмът на цилиндъра е скрит в метален корпус. Почти всички тези устройства се предлагат в един размер, който отговаря на стандарта, това ви позволява да смените заключващия цилиндър на всеки друг, ако е необходимо.

Дизайнът на устройството зависи от вида на секретност на цилиндъра. Производителите произвеждат механизми с различни кодиращи елементи. Технологиите не стоят на едно място, дизайнерите работят върху усъвършенстването, предлагайки нови патентовани технологии.

Най-разпространените се състоят от:

  • Въртящ се цилиндър (подвижен елемент)
  • Кодови щифтове (набор от тайни части, взаимодействащи с ключ и заключващи щифтове);
  • Заключващи щифтове;
  • Цилиндрова камера;
  • Механизми на щифтовете, връщайки ги на местата си;
  • Монтажен отвор.

Как работи цилиндърът?

В отвора има ключов проход, по него се движи ключ, който променя позицията на щифтовете. Тези елементи са подредени в тайна комбинация, която съответства на модела на ключа. В крайна сметка щифтовете под влияние на главния ключ са монтирани в една линия. Новото положение на тези елементи позволява да се задвижват. Когато изваждате ключа от отвора на ключа, заключващите щифтове под въздействието на пружините натискат кодовите щифтове обратно в въртящият елемент, възниква блокиране.

Когато се вземе някой друг ключ, чийто код не съвпада с тайната комбинация на цилиндъра, щифтовете не могат да се подредят в правилното положение, някои ще останат в случая, а други в заключващият механизъм. В този случай механизмът няма да се завърти. Колкото по-сложна е комбинацията, толкова по-точно са монтирани всички елементи, толкова по-трудно е да отворите цилиндъра с неприроден ключ.

Уязвимости в цилиндрите

Ако практически е невъзможно да отворите ключалката на цилиндъра с ключ, тогава такива устройства не са достатъчно защитени от действията на вандали, те могат да бъдат пробити или извадени. Защитните елементи помагат да се съпротивляват, това са бронирани плочи, изработени от особено здрави сплави. За да може тази подробност действително да защити ларвата от вандалски действия, тя трябва да бъде правилно поставена. Монтира се вътре в крилото на вратата, а не върху метала или декоративната облицовка. Бронираните плочи трябва да бъдат монтирани на всички цилиндрични брави и особено там, където има голяма вероятност да се счупят със сила.

Какво да направите, ако ключът бъде откраднат или изгубен

Въпреки че цилиндърът за заключване на цилиндъра може лесно да се смени в случай на загуба на ключове, не бива да правите това веднага. Много съвременни устройства имат функцията на самокодиране.

Какво означава това?

Ларвата се продава в комплект с главения ключ. Ако загубите ключовете си, трябва да поставите главния ключ и да го завъртите, ще възникне прекодиране и ще бъде невъзможно да отворите ключалката със старите кодове. И ще трябва да направите нови дубликати от главния ключ. В случай, че в ключалката няма функция за кодиране, тя може лесно да бъде поръчана в сервиза, като представи оригиналния ключ.