За да се гарантира безопасността на собствеността, все по-често се използват електромеханични брави. Тези заключващи системи са практични, надеждни и издръжливи.

Електромеханичните брави се използват особено често в банкови трезори, складове, офис сгради и промишлени съоръжения. Но и в частните домакинства електромеханичните модели са особено популярни. Електромеханичните устройства имат дълъг експлоатационен живот, което означава, че бравите се сменят по-рядко.

Врати, вратички и порти, които са с електромеханична заключваща система, могат да се отварят с помощта на ключ, магнитна карта, ключодържател, комбинация от кодове, пръстов отпечатък, контролен панел.

Много модели електромеханични брави помагат да сигурят достъп до помещенията от разстояние – можете да пуснете посетителя в помещенията, без да напускате точката за сигурност, да сте на улицата или на път.

Устройство и класификация на моделите

Електромеханичната брава може да има различен принцип на действие и няколко опции за външен вид:

Соленоид – бобината създава магнитно поле, което влияе на движението на болта и е отговорно за правилното функциониране на заключващия механизъм. Намотката се захранва от електрически ток през блока за управление. Тези брави се характеризират с бърза реакция и дълъг експлоатационен живот;

Малък електрически мотор е отговорен за движението на напречните греди; отнема известно време, за да отключите вратата с такава ключалка;

С електрическо резе – вратата се отваря чрез подаване на напрежение, което отключва резето, и завърта дръжката;

С електрическа блокировка – пружинната ключалка предотвратява свободното отваряне на вратата. За да приберете резето в ключалката, трябва да завъртите ключа или да подадете напрежение дистанционно.

Тип монтиране

Според метода на монтиране в крилото на вратата, електромеханичните брави са разделени на:

Вградени – имат триточково заключване, свързани са с контролния център;

Отгоре – цилиндърът е отвън, механичната част е вътре. Възможно е да отключите такава ключалка без захранване с помощта на ключ.

Принцип на действие

princip-na-deistvie

Електромеханичните брави са комбинация от традиционна ключалка и система за управление. Работата на механичната част се осигурява чрез подаване на захранване към устройството, което при въвеждане на комбинация или използване на ключ отключва напречните греди и прави възможно отключването на вратата. Ако в мрежата няма напрежение, ключалката се отваря само със стандартен ключ.

Въз основа на естеството на захранване, електромеханичните брави се разделят на:

Нормално затворен – при липса на напрежение, ключалката остава заключена;

Нормално отворени – имат противоположния принцип на работа: когато електричеството е спряно, ключалката се отключва. Такива брави често се инсталират на места, които изискват свободно преминаване на хора по време на прекъсване на електрозахранването (пунктове в предприятия, офис сгради и т.н.).