Биометричните брави се монтират на входни и интериорни врати за защита на жилищни (апартаменти, частни къщи) и търговски обекти (хотели, офиси, помещения в развлекателни центрове, спортни комплекси и др.). Когато научите за предимствата на тези ключалки, веднага ще искате да ги изпробвате на практика:

  • реагират на пръстовия отпечатък на човека, който не може да бъде фалшифициран;
  • отварянето на ключалката е невъзможно – по-лесно е да се счупи вратата;
  • дизайнът на ключалката е изработен от стомана, която не се поддава на поредица от удари с чук;
  • в резултат на механично въздействие върху корпуса или четеца се задейства аларма;
  • пред вас е „интелигентна” брава, която помни фактите за отваряне и затваряне;
  • разрешено е дистанционно управление и наблюдение чрез мобилно устройство;
  • възможно е взаимодействие със системата „умен дом“.

В спешни случаи тези електронни брави се отварят с дистанционно управление, специална пластмасова карта, механичен ключ или въвеждане на таен код.

Съвременните електронни брави се различават от класическите брави, които масово се монтират. Истинско ноу-хау – брави с отваряне с код. Това е 6 … 8-цифрена комбинация от числа, която се пази в строга конфиденциалност. Някои модели брави са програмирани да използват втория код, а системата се захранва от батерии, тоест е енергонезависима. Ако многократно въведете грешен код, системата блокира. Ако потребителят е забравил кода, има главен код на производителя за препрограмиране на ключалката.

Следващата група новости са ключалки с отваряне чрез SMS. Достатъчно е собственикът на апартамент или друг обект да изпрати съобщение на посочения номер. Удря модема и отваря вратата. Можете да създадете временен код за достъп за група служители, гости и т.н. Информацията за манипулациите с ключалката незабавно се изпраща на мобилния телефон на собственика.

Бравите с отваряне по телефона са много търсени, защото са удобни и надеждни. Командите за затваряне и отваряне се подават от разстояние, потребителят се информира за всякакви промени, състоянието на батерията. Всъщност има повече предимства и можете да се убедите сами, като монтирате такава ключалка.

Какво да направите, ако ключалката не може да бъде монтирана?

Представете си ситуацията: дизайнът на вратата не позволява монтаж на нова електронна брава. Какво да правя? Решението на проблема е инсталиране на електронен цилиндър. Устройството е съвместимо по европейски стандарт (DIN), има няколко опции за езици, защита от подправяне и пробиване. Допълнителна защита се осигурява чрез използването на вложки от закалена стомана. По функционални характеристики отделните цилиндри не отстъпват на електронните брави.

Така че разгледахме новостите в света на електронните брави, които днес са на върха на прогреса. Когато избирате конкретен модел замък, не забравяйте, че напредъкът не е случайност, а необходимост. Нуждата от безопасност, защита и комфорт.