Малко са ситуациите, по-стресиращи от заключването извън дома или превозното средство. Обикновено, когато повечето хора за първи път открият, че са се заключили, безпокойството бързо поглъща способността им да мислят рационално. Щом обаче шоковият фактор отшуми, следващият въпрос става очевиден: „Как да се върна вътре?“ последвано от неизбежното „Колко време ще трябва да чакам?“ и „Колко ще ми струва това?“

Много мисъл, време и пари отиват в сигурността на вашия дом – от модерна система за сигурност до подсилени стъклени прозорци – но още повече биха могли да бъдат жертвани за ремонти, причинени от възстановяване на достъпа след блокиране. Например, ако нямате резервен ключ под ръка или телефон, за да се обадите на ключаря си, може да се наложи да се предприемат драстични мерки, за да влезете в дома си, особено ако малко дете или домашен любимец е заключен вътре.

Редица фактори могат да допринесат за ситуацията на блокиране и най-добрият начин да се избегне заключването е да сте наясно как обикновено се случва. По-долу са четирите най-чести ситуации, които карат хората да бъдат заключени извън домовете или превозните им средства.

ПРИЧИНА ЗА ЗАКЛЮЧВАНЕ # 1: РАЗСЕЙВАНЕ

Нека си признаем: ежедневните дейности могат да бъдат разсейващи и да ни накарат да разделим вниманието си. Тъй като фокусът ви е изтеглен в толкова много посоки, като когато децата си играят на двора с кучето, докато съседът ви се опитва да проведе разговор с вас, докато носите хранителни стоки, може да е лесно да загубите ключове или да заключите себе си отвън. Чрез разпознаването на често срещаните рискове от ежедневно разсейване, докато се опитвате да останете по-фокусирани, можете да си поставите за цел да запомните ключовете си и да избегнете потенциално блокиране.

kliuch-za-kola

ПРИЧИНА ЗА ЗАКЛЮЧВАНЕ №2: ЗАМЯНА ИЛИ ЗАГУБА НА КЛЮЧОВЕ

„Можех да се закълна, че съм ги сложил в джоба си.“

„Те бяха точно тук, в чантата ми преди секунда.“

„Сигурно са паднали.“

„Оставих ги за секунда, за да отида да вземат нещо и сега ги няма.“

Колко от тези оправдания сте изричали на себе си и на другите? За да бъдем честни, всички ние сме виновни, че сме изпуснали ключовете си в даден момент от времето, независимо дали ги забравяме някъде или ги губим изцяло. Изграждането на навика да следите по-добре ключовете си силно намалява шанса ви да бъдете заключени извън дома или превозното си средство, а раздаването на резервни ключове на надеждни приятели и съседи също може да ви спаси.

ПРИЧИНА ЗА ЗАКЛЮЧВАНЕ # 3: АВТОМАТИЧНО ЗАКЛЮЧВАНЕ

Автоматичните ключалки, понякога наричани самозаключващи се копчета, правят точно това, което гласи името им: заключват вратата автоматично всеки път, когато се затвори. Това е мярка за сигурност, която е еднакво полезна и проблематична. Автоматичните заключвания ви спестяват време, когато напускате, тъй като не са необходими ръчни заключвания и те помагат за осигуряване на домашна сигурност, като автоматично се заключват в моменти, които може би сте забравили. Обаче избягването на всякакви заключвания, когато вашият дом има автоматични заключвания, зависи изцяло от това да имате ключ с вас по всяко време.

ПРИЧИНА ЗА ЗАКЛЮЧВАНЕ № 4: ЖИЛИЩНО ЗАКЛЮЧВАНЕ

Досега ситуациите за блокиране, които обсъждахме, може би са били по вина на човека, който в крайна сметка е заключен. И все пак това не винаги е така. Ако живеете с друго лице (родител, съпруг, дете или съквартирант), винаги има възможност за грешка в резултат на неправилна комуникация. Ако излезете за нещо и оставите вратата отключена, има шанс отсрещното лице или лица у дома да забележат и заключат, без да осъзнаят, че сте напуснали дома. Ако те са все още вкъщи, когато се върнете, това не е проблем, но ако са си тръгнали, ще се окажете блокирани навън. Ето защо е важно да имате достъп или да носите със себе си резервен ключ, дори когато смятате, че сте оставили вратата отключена.

 

Като сте запознати с тези и други често срещани причини за заключване от дома или превозното средство, можете да избегнете грешката, смущението и разходите за възстановяване на достъпа. Независимо от това колко сте старателни, факта остава: вие сте само човек. В случай, че сте заключени извън дома си и не можете да възстановите достъпа си, или ако имате нужда от ремонт на ключалка в резултат на прибързано влизане, обадете се на ключаря на Sofiakeyservices!