Можете да се предпазите от главните ключове по следните начини.

  •     – Използване на цилиндри с тесен и сложен профил на ключов канал.
  •     – Използването на цилиндри с голям брой секретни елементи, разположени в различни равнини.
  •    – Използване на цилиндри с две кодиращи системи (щифтове + плъзгачи).
  •    – Използване на цилиндри с щифтове.
  •    – Използване на цилиндри с интерактивен елемент.
  •    –  Монтаж на защитни фитинги.

Каквото и да се говори по различни форуми, най-простите цилиндри се отварят с главни ключове. Като цяло идеята може да бъде формулирана по следния начин: теоретично по -голямата част от цилиндрите могат да се отварят с главни ключове, много от тях се отварят в ключарски работилници, в условия на реално хакерство, цилиндри с проста секретна система се отварят с главни ключове . Но простото не означава евтино – Mul – T – Lock 7×7 например не може да се нарече евтин механизъм, но упорито се препоръчва да не го използвате на входните врати.

Изработване на дубликат

kliuchove

Принципът на отваряне е ясен от името – дубликат се прави от оригиналния ключ. Основното нещо е да получите оригиналния ключ за известно време, което може да е трудно. Но в живота има различни ситуации – наемателите наемат апартамент, правят копие на ключа, изнасят се. След това дубликатът се използва за отваряне на апартамента, в който живеят новите наематели.

Защита могат да бъдат цилиндри със защита на ключа срещу безплатно копиране. Същността му е следната – производителят разпространява заготовки за ключове за своите цилиндри само на сертифицирани сервизни центрове. Възможно е да се направи дубликат в тях само след представяне на картата на собственика на ларвата, включена в комплекта.

Трябва да е така, но в реалността е различно. Има ключарски работилници, където в търсене на печалба те изработват дубликати при представяне на ключа, а не по картата. И в интернет има много заготовки, макар и не за всички цилиндри. Следователно има най-висока степен на защита – заготовките изобщо не се разпространяват, дубликати се правят в завода-производител по поръчка на сервизния център след представяне на картата.

За да намалите вероятността да направите заготовка в занаятчийски условия, трябва да използвате цилиндри с ключове, оборудвани с интерактивни елементи. Това става актуално поради появата на 3D принтери. В ключовете EVVA например няма интерактивни елементи, така че австрийците започнаха да покриват клавишите на някои модели със специално покритие, което прави трудно или невъзможно сканирането за направа на дубликат на 3D принтер.