Всеки механизъм се износва по време на работа и може да се повреди. Най-честите причини за проблем, когато ключалката не може да бъде заключена, са:

 1. Деформация на системата на вратите. Тази ситуация често се случва в нови сгради, които все още се свиват, в резултат на което се получават известни изкривявания на входните конструкции. При дървени врати този проблем може да се появи под въздействието на влага. Платното в този случай е влажно и набъбва.
 2. Езикът не се вписва. Тази ситуация възниква, ако размерът на реципрочния жлеб е недостатъчен за навлизане на езика, а също и в резултат на увисване на мрежата. Това води до факта, че частта не попада в подготвената за нея дупка.
 3. Замърсяване на механизма. С течение на времето в заключващата система се натрупва прах, там могат да попаднат отломки и мръсотия. Всичко това води до факта, че устройството блокира и не е възможно да го затворите.
 4. Липса на необходимата грижа. Всички механизми изискват редовна поддръжка (почистване, смазване), липсата на която може да доведе до проблеми в работата.
 5. Грешки при монтиране на устройството. Често възникват трудности в резултат на самостоятелното сглобяване на затварящия механизъм. За изпълнението му са необходими определени умения, специални инструменти и оборудване.
 6. Фабричен дефект. Всяко производство не изключва възможността за дефектни части. Само закупуването на продукти от добре познати, доказани марки може да намали този риск.
 7. Износване с течение на времето. По време на работа механизмът се износва, което води до повреди и проблеми в работата.
 8. Повреда на ключа. Дори и леко увреждане на зъбите на тази част може да доведе до неуспех при затваряне на устройството.

Как да решим проблема?

Методът за отстраняване на проблема зависи от това, което го е причинило. Всяка ситуация изисква индивидуален подход и избор на по-нататъшни действия.

Деформация на входната структура

Първо трябва да проверите дали рамката на вратата е изкривена. Можете да разберете това, като използвате нивото на сградата. Ако това е причината, за коригиране на ситуацията е необходимо:

 • свалете вратата от пантите;
 • разглобете облицовката и премахнете всичко излишно под тях за директен достъп до кутията;
 • изравнете конструкцията с дървени клинове;
 • ако е необходимо, разпенете празнините;
 • след като пяната изсъхне, сглобете отново системата.

Освен това можете да регулирате кутията, като разхлабите и затегнете анкерните болтове, които я държат в отвора.

Ключалката на вратата не се заключва

Ако заключващият механизъм не се затваря поради факта, че вратата е издута, трябва да действате различно. Повреденото платно трябва да бъде заменено. Ако деформацията не е толкова значителна, могат да се предприемат следните действия:

 • свалете вратата от пантите;
 • с помощта на ренде отстранете получените неравности;
 • Обработете получената повърхност с лак;
 • поставете структурата на място.

ВАЖНО! Може да използвате този метод само ако платното е направено от естествено дърво. Продуктите от ПДЧ и MDF в този случай ще бъдат повредени.