Как това се отразява на сигурността им срещу кражби с взлом?

Основните изисквания на ключалките е да осигуряват безопасност, както на жилищни помещения, така и на различни видове сгради. И това е напълно разбираемо, тъй като най-популярният метод за завземане на чужд имот е неразрешено влизане в помещението през входната врата.

Ясно е, че невидимата война между производители и крадци продължава повече от десетилетие, а за нас, като обикновени потребители, е много важно производителите на брави и хардуерни продукти винаги да са с една крачка напред.

В момента производителите използват максимално своите усилия, човешки и производствени ресурси, за да предоставят на своите клиенти най-атрактивните, актуални и гарантирано безопасни решения и разработки в областта на висококачествените и надеждни продукти за брави и хардуер.

Смята се, че силата на лостовите брави е по-висока от същия показател за цилиндровите модели, а освен това ключалката на лоста е по-добре защитена от тежки методи при взлом.

Видът на кодовия механизъм на лостовата ключалка се основава на система от плочи, наречена нивелир. Когато ключът се завърти в ключалката, лостовете ще заемат такова уникално положение, което ще осигури специален проход за плочата. Тъй като напречната греда е прикрепена към плочата, когато плочата преминава през този проход, се осигурява и управлението на напречните греди от ключалките – в зависимост от посоката на завъртане на ключа, напречните греди или се изместват, или се избутват в ключалката тяло.

За лостовите системи има правило, което определя степента на секретност: колкото повече лостове се използва в ключалката, толкова по-висока е нейната устойчивост при взлом. Такива брави за врати се купуват не само от собственици на метални врати за максимална защита, но и от собственици на скъпи блиндирани врати.

Цилиндровите брави имат две основни части – разбира се, самият цилиндър и заключващият механизъм. Като се има предвид степента на секретност, сред производителите на тези видове ключалки е приета следната класификация.

Брави с ниска степен на секретност – оборудвани с таен механизъм, чийто брой секретни комбинации не надвишава 5 хиляди, което е много нисък показател. Съответно, такова устройство не се счита за надеждно и безопасно за използване като защита на входните врати на помещения, в които се съхраняват ценности.

Брави със средна сигурност – за тези модели ключалки броят на тайните комбинации е значително по-висок от 5 хиляди. Разпознаваем отличителен белег на тези брави е ключът под формата на перфокарта, на който дори не всеки професионален крадец може да намери главен ключ.

Брави с най-висока степен на секретност – към огромния брой тайни комбинации (за някои модели достигащи 2-4 милиона комбинации), тези ключалки са оборудвани от фабриката с допълнителна защита под формата на бронирани плочи. Производителите на такива силно секретни брави са известни фирми – MOTTURA, MILT-LOCK и др. Всеки производител пази технологията за производство на такива брави в най-строга конфиденциалност, което се дължи не толкова на конкуренцията, колкото на необходимостта от осигуряване защита срещу крадци.