Не е рядкост ключ, който не се вписва добре в ключалката. Въпреки това, че ключът се поставя и изважда с усилие, той може да се върти добре в ключалката. Но няма нужда да си затваряме очите за това. Ако оставите всичко както е, тогава ще дойде ден, в който ключът ще се счупи вътре в ключалката и ще бъде невъзможно да се отвори вратата. Най-често тази ситуация се случва с брави от цилиндричен тип, чийто основен механизъм е ларвата.

Ключът не влиза добре в ключалката на вратата. Решение.

Ключът може да навлезе трудно в ключалката на вратата и да задръсти по няколко причини.

  1. Заготовката на ключа е повредена или огъната.

Погледнете внимателно ключа. Има ли изкривявания по него? Ако има, поставете го на равна повърхност и го почукайте с чук, за да го изправите. Ако на ключа се виждат малки пукнатини, по-добре е да не го използвате – има голям риск той да се счупи вътре в ключалката.

  1. В ларвата се вкарват чужди предмети: кибрит, клечка за зъби, лепило.

Погледнете в ключалката с фенерче. Ако забалежите чужди частици, опитайте се да ги премахнете. След като ключалката се изчисти, ключалката трябва да работи отново. Ако ключалката е пълна с лепило, трябва да бъде заменена.

  1. В цилиндъра са се натрупали прах и мръсотия.

С течение на времето прахът се натрупва в ключалката и запушва движението на тайните щифтове. Ако един или повече от тези щифтове не работят, тогава, когато поставите ключа в ларвата, той може да заседне.

Важно! Не се препоръчва да използвате двигателно масло или хранително масло (слънчогледово, маслиново) за смазване и почистване на ларвите, те ще дадат леко подобрение в работата, но в бъдеще ситуацията ще се влоши. Прахът ще се придържа към гъстото масло и ключалката накрая ще се повреди.

  1. При рязането на ключа (в ямките и вдлъбнатините на самия детайл) се е натрупала мръсотия

Почистете ключа от мръсотия с препарат и хартиена кърпа.Ако нищо от горните не помогне, трябва да смените цилиндъра на ключалката с нов.

Ключът не стои добре в ключалката на вратата. Помощ от ключарите.

Можете да се свържете с ключарска фирма за ремонт и смяна на брави. Ключарите ще извършат цялата работа по почистването на ларвата и, наред с другите неща, могат да сменят стария механизъм за секретност с нов. Свържете се с ключарите, за да ви помогнат.