Клинове и сонди

Най-сигурният и най-често срещаният начин да получите достъп до колата си е да отворите вратата и след това да използвате сонда, за да я отключите. Автомобилният клин е меко, гъвкаво парче каучук, което прилича на ограничител на вратата на домакинството. Въздушен клин е надуваема торба, която се плъзга във вратата и след това се надува. И двата вида клинове се считат за безвредни за вашата кола, когато се използват от професионалист, но и двата могат да причинят щети, ако не се използват правилно.

Има няколко различни вида сонди, тъй като не всички ключалки за автомобили са еднакви. За хоризонтално заключване с бутон е достатъчен обикновен прът. За плъзгаща се ключалка или вертикален панел с бутони куката е по-добър избор. Кука може да се използва и за извличане на ключове, докато инструмент за ласо е най-подходящ за старомодни изправени ключалки. Независимо от сондата, която е избрана, вратата трябва да се отвори достатъчно добре, за да влезе сондата вътре, без да надраска колата.

 

Инструменти за затворени врати

Както подсказва името, инструмент за затворени врати (като Slim Jim) не изисква вратата да се отваря. Вместо това инструментът се плъзга между стъклото на прозореца и лентата за времето. Подобно на сондите, има различни видове инструменти за затворени врати за различни видове брави.

Вътрешността на вратата на автомобила съдържа окабеляване и електронни компоненти, които могат да бъдат повредени от инструмент за затворени врати, така че тези инструменти трябва да се използват само от професионални ключари. Като цяло методът с клин и сонда се счита за по-добър, тъй като има по-малка възможност за повреда.

 

Бране на вратата

Това не е толкова често срещано за колите, колкото за домовете. Ако имате по-стара кола обаче, тя може да работи. Различните автомобили имат различни видове брави, като ключалки с щифтове и барабани или ключалки за вафли, така че са необходими разнообразни инструменти за заключване.

Ако имате по-нова кола обаче, това просто няма да работи. Това е така, защото ключът ви за кола има транспондерен чип, който комуникира с бордовия компютър на автомобила.