Кои са традиционните брави?

Традиционната ключалка е старомодна ключалка или друга ключалка, която се управлява ръчно. По-голямата част от традиционните брави използват ключ, поне за да получат достъп отвън. Ключалките са най-често срещаният тип традиционни брави, поне за жилищни цели.

В ключалката за превключване на щифтове заключващият механизъм се състои от колекция от цилиндри с пружинни ключови щифтове и щифтове на водача. Когато е поставен правилният ключ, щифтовете на ключа и щифтовете на драйвера се избутват нагоре, за да се подравнят по линията на срязване. Това освобождава щифтовете и позволява на ключа да се завърти в заключено или отключено положение. Ако се постави грешен ключ, щифтовете няма да се подравнят и ключът няма да се завърти.

Какво представляват интелигентните брави?

Интелигентните брави могат да се разбират като автоматизирана версия на традиционната ключалка. По-голямата част от интелигентните ключалки използват традиционни заключващи механизми, но се задействат по електронен или дистанционен начин, а не ръчно. Те обикновено могат да се управляват от смартфон и повечето могат да се интегрират безпроблемно с други интелигентни устройства.

Интелигентните ключалки също изискват ключ, само не физически. Вместо това интелигентната ключалка получава криптографски ключ от оторизирано устройство. Също така ви позволява да наблюдавате състоянието на заключването чрез устройство като вашия смартфон. Повечето интелигентни ключалки позволяват временни ключове да се разпространяват на трети страни, които могат да бъдат настроени да изтекат автоматично или могат да бъдат изключени по всяко време.

Интелигентните брави могат да бъдат доста удобни, особено за родители, чиито деца са склонни да губят физически ключове, както и за тези, които трябва да разрешат случайни или еднократни домове вкъщи на детегледачки, проходилки за кучета, обслужващ персонал и други подобни. Удобството обаче не винаги е равносилно на сигурност.