fire-stationОсновната задача на всяка противопожарна врата е да предотврати разпространението на дим и огън по коридорите и помещенията на сградата, в която е възникнал.

Ефективността на цялата конструкция, комфортът и безопасността на хората зависят от избора на ключалки за противопожарна врата. Трябва да се обърне специално внимание при избора на заключващи устройства – по време на нормална експлоатация те трябва да осигуряват надеждна защита на съоръжението, а при аварийна ситуация да улесняват безпрепятственото излизане на хората.

Има специални серии ключалки, проектирани специално за монтаж на вратите на аварийни и евакуационни изходи.

Специфичност на противопожарните брави

Бравите на тези врати имат някои разлики от традиционните заключващи механизми.

Основните характеристики на противопожарните брави са:

Огнеупорни свойства – елементите на заключващото устройство трябва да издържат на излагане на дим и контакт с огъня, огнеустойчивост;

Лекота на работа – ключалката за евакуация и аварийни изходи трябва да се отварят лесно от вътрешната страна на вратата, важно е и дете, и възрастен човек, и инвалид да могат да използват такова устройство;

Невъзможност за преминаване на отровен дим от горенето в други помещения. В същото време, противопожарните брави, както традиционните модели, трябва надеждно да предпазват сградите и помещенията от проникването на неупълномощени лица.

Външният вид на стандартните и противопожарни брави не се различава съществено, което позволява на всяка институция и организация да използва услугите на ключарска фирма за аварийно отваряне на врати, ако е необходимо.

Повечето противопожарни брави са направени от огнеупорни сплави, които могат да издържат на въздействия при висока температура.

Разновидности на брави

Всички заключващи механизми за врати са разделени на видове според няколко критерия:

  • Механизъм за секретност (цилиндър, лост, диск и др.);
  • Метод за отваряне на вратата (дясно и ляво изпълнение);
  • Отварящо устройство (ключ, карта, биометрични данни и др.).

Като правило монтажа на брави на противопожарни врати включва използването на вградени цилиндрични механизми с резе на резето, с универсален дизайн и правоъгълна напречна греда.

Паник системи 

За оборудването на противопожарни врати на изходите от търговски и развлекателни центрове, кина, болници, административни сгради, системата Anti-Panic е особено търсена.

Брави с тази функция осигуряват безпроблемна евакуация на хора във всяка критична ситуация и надеждно защитават територията от нарушители.

Откъм улицата на вратата, ключалката Anti-Panic може да се отвори само с ключ, докато отвътре устройството може лесно да се отключи, като просто натиснете бутона или дръжката на лоста.

В противопожарните брави е желателно да има система „Анти паник“, тъй като такова устройство осигурява бързо отваряне на вратата и не пречи при евакуация.