заключване-вратаДръжката на вратата решава две важни задачи:

  • Отваря и затваря вратите.
  • Дава цялостен интериор на стаята.

Много купувачи, когато искат да вдигнат дръжката на вратата до ключалката, на първо място обръщат внимание на външния й вид, цвят и форма. Това често води до факта, че хората купуват не това, което е по-добро, а това, което е по-красиво и по-евтино.

Нека да разберем как да изберем правилния модел дръжка.

Всички дръжки са условно разделени на три групи:

Лост

Дръжките от тип бутане се монтират на крилата на уличните врати и интериорните врати. Обикновено тези модели се предлагат с ключалки за врати.

Външните модели често са оборудвани с кръгло гнездо или монолитна предна плоча. Надеждната планка, освен декорация, играе ролята на засилена защита срещу хакване.

За входни, улични врати препоръчваме да изберете хардуер за врати, изработен от устойчиви сплави или неръждаема стомана. Тя трябва да бъде не само красива, но и да издържа на външни атмосферни влияния – дъжд, сняг, температурни промени, да има висока износоустойчивост.

Всички модели имат подобен дизайн. Стъблото на лоста е свързано с ключалката. Когато натиснете дръжката, езикът се издърпва навътре и вратата се отваря. Когато освободите лоста, езикът се връща в първоначалното си положение.

Кръгли или бутони

Аксесоари, предназначени за монтаж върху вътрешни врати, бани, апартаменти и офиси. Лост механизмите работят на принципа на механизмите на натискане, само за да отворите крилото на вратата, трябва да завъртите не лост, а топката.

От външната страна такива модели имат ключодържател, а отвътре – въртящо се заключващо устройство.

Не препоръчваме да избирате и монтирате ключалки на вратите с вътрешна ключалка, без външен ключодържател. Тъй като в случай на спешност такава ключалка няма да се отвори отвън.

Неподвижен

Това са модели на дръжки, които нямат подвижни части, без заключващо устройство. Те могат да бъдат монтирани на крилата на вратата, оборудвани с всякакъв тип брава – врезни, лепенки, шарнирни.

На външен вид има три вида неподвижни дръжки – скоби, на щангата, с точкови крепежни елементи.

За големи, масивни входни врати е по-добре да изберете обикновени скоби или скоби на бара. На вътрешните врати можете да инсталирате дръжки на вратите с фиксиране на точки.

Стационарните модели на дръжките на вратите по никакъв начин не са свързани с бравата. Това е тяхното предимство. Ако заключващото устройство се повреди, дръжката не се нуждае от смяна.

Стационарните модели с точков монтаж не носят никакви защитни функции. Те са предназначени само за удобно отваряне и затваряне на крилата на вратите.

Стационарната дръжка Гонг е интересен тип хардуер за врати. Това е оригинален дизайн с подвижен пръстен или чук. Той е монтиран в центъра на крилото на вратата на височина около 1,5 метра.

Как да изберем дръжка за врата?

На първо място, при избора е необходимо да се вземе предвид целта на хардуера на вратата. Ако дръжката е монтирана на улични врати с голям трафик, тогава си струва да изберете модели от устойчиви на износване материали – месинг, неръждаема стомана или висококачествени сплави.

Препоръчваме да купувате модели от известни производители. За тях качеството на продукта е приоритет.