отключване-на-патронКакво да направите, ако ключът е изгубен или счупен в ключалката?

Внимателно отворете ключалката, без да повредите вратата или самата брава, това е изкуство, което хората са изучавали от години и не спират да го правят, тъй като цяло производителите не престават да подобряват ключалките, като ги предпазват от неразрешено отваряне.

Именно по тази причина въпросът как да отворим врати без ключ, или по-скоро със собствените си ръце, може да се нарече съмнително събитие – без уменията и опита по този въпрос, може само да се влоши, особено ако говорим за отваряне на входните врати.

Как да отворите вратата без ключ: отворете вътрешната ключалка на вратата

Вътрешните врати, или по-скоро техните ключалки, може да се каже, че са най-лесните от гледна точка на отваряне без ключ – ключалките за интериорни врати обикновено не го затрудняват и дори неопитен може да ги отвори лесно. Най-важното е да знаете как да го направите и на кои „лостове” да натиснете.

В повечето случаи ситуацията с вратите, затворени от вътрешната страна, е предвидена от производителите – това е система за сигурност, която се е показала добре в ситуации с деца. Играейки с ключалката, те често заключват вратата и влизат в неприятна ситуация. Ако обърнете внимание, тогава на мястото, където трябва да стои резето, има малък винт за плоска отвертка, който отключва вътрешната ключалка на вратата.

Друга ситуация, в която възниква въпросът как да се отвори вътрешна врата без ключ, е малко по-сложна, но тя е решена съвсем просто. И това се случва в повечето случаи поради счупване на заключващия механизъм. Нека просто кажем, че дръжката на вратата не изпълнява задълженията си и не движи ключалката назад, както би трябвало да бъде. Такъв проблем е решен с отваряне на вратите по следния начин: На мястото, където се намира ключалката, трябва да вкарате силна плоча между крилото и кутията. Натискайки го в гнездото, натиснете езика на ключалката и отворете вратите.

Като алтернатива, можете да се опитате да разглобите ръкохватката на вътрешното заключване и да отворите вратите, действайки директно върху въртящата се част на ключалката. Тази опция може да работи в случая, когато повредата е свързана с квадрат, който предава движението на дръжката към ключалката.

Естествено, всички тези манипулации трябва да се правят внимателно, за да не се повреди рамката на вратата или платното – ако стиснете нещо с лост, тогава нещо трябва да се постави под него. В повечето случаи интериорните врати и техните облицовки не са много издръжливи и лесно се нараняват от метални предмети, които обикновено се използват за решаване на проблема.

Ние от SOFIA KEY имаме дежурни мобилни екипи ключари, които могат да ви съдействат за отключване на входната врата и решаване на всички проблеми свързани с ключалките.