сейфКак да отворите сейфа, ако сте забравили паролата си. Това е доста често срещана и досадна ситуация – потребителят затваря сейфа и забравя кодовата комбинация. Това може да се случи в офис по време на работа, в хотелска стая или у дома. Никой не е имунизиран от това.

Първото нещо, което трябва да направите е да се определи модела на сейфа. За да си помогнете с това, може да получите гаранционна карта, инструкции за заключване и паспорт. Дори и да не отворите ключалката сами, това е необходима  информация, която ще бъде полезна за ключарите.

Ако сейфът е бил закупен отдавна, а гаранционният срок е бил изтекъл и паспортът е бил изхвърлен – опитайте се да намерите документите за покупка, номера на поръчката, адреса на магазина. Може би продавачът ще Ви помогне да идентифицирате Вашия сейф, да изпратите инструкции до ключалката.

Така че пристъпваме към отварянето на сейфа – нашите действия ще се определят предимно от вида на ключалката, а вторият – от  неговия дизайн.

Как да отворите кодирана механична брава.

Тази ключалка има характерно копче с крайник (метален пръстен с приложени рискове), с помощта на който се въвежда кодова комбинация. За да наберете четирицифрена кодова комбинация, трябва да завъртите диска назад и напред 10 пъти: Четири пъти първата цифра, три пъти по посока обратна на часовниковата стрелка – втора, два пъти по посока на часовниковата стрелка – третата и веднъж срещу часовниковата стрелка – четвъртата.

Такива брави осигуряват или възможност за промяна на кода или не. Във втория случай комбинацията от кодове се задава във фабриката и никога не се променя отново. Кодът от фабриката за такава ключалка може да се открие по сериен номер, като се свържете с обслужването на клиентите или директно към фабриката. Серийният номер и кодовата комбинация са посочени в паспорта или в инструкциите за експлоатация на сейфа.

Ако имате комбинация от ключалка със сменяем код, проблемът е по-сериозен. Опитайте се да погледнете инструкциите, може би не сте си направили труда да промените предварително зададената комбинация. След това можете да го използвате. Ако не, ще трябва да се обадите на спешната служба – ключарите.

Професионални услуги за аварийно отваряне

Ако никое от горепосочените не е помогнало, ще трябва да потърсите помощ от професионалисти. Аварийното отваряне на вашия сейф е по-добре да се доверите на специализирана организация с добра репутация. Тук те могат да осигурят не само професионално обслужване, но и конфиденциалност. Ако не познавате такива, свържете се с магазина, където е закупен сейфът.