telefonПочти всеки има мобилно устройство. Бързото усъвършенстване на информационните и комуникационни технологии непрекъснато разширява своята функционалност.

Днес с помощта на мобилно устройство можете да извършвате различни действия, от управление на алармата за крадци, инсталирана в апартамент или кола, до управление на „Умен дом“. Ето защо не е изненадващо, че много собственици на автомобили се чудят как да отворят колата, посредством телефон?

Защо има проблеми с отварянето на колата?

Стандартната ситуация, с която собствениците на автомобили често се сблъскват на практика, е загубата на ключодържателя или е останал вътре в купето на колата. Алтернативен, но не по-малко неприятен вариант е да оставите устройствата за управление на автомобила в офиса, у дома или някъде другаде.

Във всеки случай собственикът на превозното средство трябва бързо да реши какво да прави в такава ситуация. В интернет се въртят истории, че съвременните алармени системи могат да се управляват дистанционно от телефона. Въпреки недоверието от страна на значителна част от шофьорите, подобна информация често се оказва съвсем вярна.

Освен това често мобилното устройство действа като по-усъвършенствано средство за управление от конвенционалния ключодържател за автомобила. Въпреки това, за да се реализира възможността – отваряне на автомобил с телефон, трябва да бъдат изпълнени няколко условия.

Как да отворя колата през телефона?

Стандартната процедура за отваряне на автомобил с помощта на телефон и дублиран алармен ключодържател, оставени у дома, е както следва:

  • първо трябва да се обадите на един от членовете на семейството, които са в апартамента или в къщата;
  • след това той трябва да намери резервен ключодържател;
  • след това трябва да донесете свой собствен смартфон, също конфигуриран с високоговорител, възможно най-близо до вратата на шофьора и арматурното табло на автомобила;
  • ако няма резултат, трябва да помолите член на семейството да повтори натискането на бутона няколко пъти, като го държите натиснат за дълго време.

Въпреки, че описаната процедура има малко странен и труден за обяснение характер, в по-голямата част от случаите се оказва много ефективна. Централното заключване, инсталирано в автомобила, се отваря, след което водачът получава достъп до автомобила.

Важно е да се отбележи, че горният метод за отваряне на кола чрез телефон не е единственият възможен. В днешно време производителите на автомобили, мобилни устройства и разнообразен софтуер непрекъснато предлагат на автомобилните ентусиасти разнообразни технологични решения на проблеми. Те включват:

  • Мобилни приложения, които ви позволяват да използвате вашия смартфон като ключодържател за аларма.

Важно. Мобилни устройства на базата на Android – StarLine, SMS аларма, Signalka и др.; базиран на iOS – StarLine (аналог на StarLine), Pandora Pro, AUTOLIS и др.

  • Използване на смартфон като вид бордов компютър, който предоставя на собственика: диагностика на състоянието на автомобила, работа като навигационна система, способна да изгради най-добрите маршрути и определяне на местоположението, избор на оптимален режим на работа на превозното средство.
  • Използване на мобилно устройство в комплект с GSM алармена система. Това изисква инсталиране на допълнителен модул на машината (например Starline M20 или M30, Elita GSW). Наличието на такова оборудване ви позволява да отваряте вратите на автомобила с мобилен телефон, като просто се обадите на номера на системата за сигурност или изпратите SMS съобщение с команда.