doorВсички врати трябва да осигуряват защита на имуществото от кражба, да ограничават достъпа на външни лица до помещенията. Въпреки това, не всички собственици на апартаменти, частни къщи, летни вили, офиси и други помещения монтират надеждна метална входна или вътрешна врата.

В някои случаи собствениците на обекта не желае това, в други такова преоборудване не е възможно по различни причини. Стандартните блокове за врати, изработени от MDF, масивно дърво и други материали, са по-ниски по здравина от металните. Но дори обикновена дървена врата може да бъде значително укрепена срещу кражба с взлом, ако следвате някои препоръки от експерти.

Конструкция на люлееща врата

Като правило, в повечето случаи на входа на апартамента, частната къща или вила собственикът монтира люлееща се врата. Основните конструктивни елементи са:

 • каса на врата;
 • крило на вратата;
 • аксесоари.

Блиндирана врата

За да се осигури максимална надеждност и здравина на люлеещата се дървена врата, всеки от тези компоненти трябва да бъде подсилен.

Рамката на вратата е фиксирана кутия от 3 или 4 пръта, монтирана във вратата и фиксирана с котви. В зависимост от местоположението лентите, които го съставят, се наричат:

 • цикличен – служи за закрепване на платното;
 • престорен – разположен срещу шарнирния;
 • преграда – горна хоризонтална лента;
 • праг – долен хоризонтал (може да отсъства).

Подвижният елемент, който потребителят натиска, за да отвори вратата, се нарича крило (може да бъде масивно дърво или панел).

Обковът на вратите включва всички спомагателни и допълнителни конструктивни елементи на блока на вратите: брави, дръжки, панти, защитни облицовки, плочи и др.

По правило крадеца може да получи достъп до помещенията:

 1. При силови нападения. За целта между платното и касата на вратата се вкарва лост, или друг подходящ елемент. Натискайки го, той откъртва крилото.
 2. Чрез пробиване, разбиване, счупване на цилиндъра или издърпване на ключалката.
 3. Изрязване на пантите. След извършване на това действие крилото на вратата просто се премества настрани.

Възможно е да се осигури надеждна защита за дървен блок за врати само ако собственикът е в състояние да подсили пантите на вратата и да укрепи рамката на вратата сам или с помощта на специализирана ключарска фирма за укрепване на вратата.

Как да укрепим вратата

Технология за брониране на дървени врати:

Отстраняване на вратата от пантите

 1. След отстраняване на платното от пантите се полага върху хоризонтална повърхност. В този случай външната страна трябва да е отгоре.
 2. Върху крилото е насложен метален лист. Местата за монтаж на болтови връзки са маркирани. За да направите това, по целия периметър се начертава линия. Върху него се нанасят знаци на всеки 10-15 см. Надеждността на платното ще бъде максимална, когато болтовете преминават през дървото, от което е направена рамката.
 3. На местата на монтиране на болтовете се пробиват проходни отвори, минаващи през ламарина и дървото на крилото. Диаметърът на свредлото се избира според размера на използваните фиксиращи винтове.
 4. В отворите се монтират крепежни елементи, така че главите им да са от външната страна на вратата. От вътрешната страна компонентите се изтеглят заедно чрез гайки, завинтени върху болтовете.
 5. След като фиксират листа неподвижно, започват да маркират и пробиват дупки за дръжки, брави, и други.
 6. Монтирайте необходимите фитинги. Закачете платното.

За допълнителна здравина върху бронираното платно могат да се монтират усилване на вратата.

Ако е необходимо да се засили устойчивостта при взлом на заключващата система, се монтират няколко заключващи механизма от различен тип. Трябва да се има предвид, че за надеждност разстоянието между устройствата не трябва да бъде по-малко от 40 см. При врати от надземни модели под тях се поставя метална плоча и се закрепва с винтове. Врезните заключващи механизми също са подсилени чрез монтиране на по-широка метална пластина с дебелина 3 мм от вътрешната страна на лентата. В този случай наслагването с предварително направени разрези трябва да покрива отвора на ключалката.