сигурна-ключалкаМоже да се случи на всеки от нас, че когато затворите или отворите входната врата на апартамент, къща или гараж, ключът в ключалката да се счупи.

Как да премахнете останалата част от патрона и да отворите вратата. Ако не изпадате в паника и подхождате към проблема спокойно и компетентно, тогава в 80% от случаите можете да се справите с проблема без загуба, а в други 10% ще можете да се ограничите до смяната на ларва или ключалка.

Основните причини, поради които ключът се чупи в ключалката

Има доста такива причини, но основните са следните:

  • Амортизация на вътрешния механизъм на ключалката и на самия ключ.
  • Замърсяване на тайния механизъм или чужди предмети, влизащи в кладенеца.
  • Грешка при отваряне на ключалката (ключът не е поставен напълно или е поставен погрешка друг).
  • Опитвате се да завъртите заседналия ключ с помощта на импровизирани предмети и инструменти (клещи, чук, стоманен щифт и др.).
  • Материал с лошо качество, от който е направен замъкът. Но по някаква причина, ако ключът се счупи и чипът остане в ключалката, е необходимо да се реши какво да правите в тази ситуация.

Как да премахнете част от счупен ключ

Ако ключ се счупи в ключалка, не прибягвайте веднага до драстични мерки – да счупите врата или да я отрежете с шлайф. Опитайте да премахнете чипа и отворете вратата. В никакъв случай не трябва веднага да изхвърлите парчето от ключа, което е оставено в ръцете ви. Ако е възможно да премахнете залепената част, тогава след две половини специалистите в сервиза ще направят нов ключ след няколко минути, с който ще бъде възможно да отворите ключалката.

Преди да предприемете каквото и да било действие за отстраняване на залепената част на ключа, е необходимо да омаслите отвора на ключалката няколко пъти и да изчакате 15-20 минути, докато се разнесе върху цялата повърхност на останките и заключващия механизъм. Това значително ще увеличи шансовете за успех. За смазване са подходящи WD-40, пушка и машинно масло (шпиндел), всяка трансмисия или автомобилно масло, както и спирачна течност.

Идеалният и лесен вариант за изваждане на счупен ключ е да разглобите ключалката и да извадите чипа. Но това може да стане, когато вратата е отворена (или е възможно да се отвори отвътре). Ако планирате да използвате ключалката в бъдеще, тогава преди да я сглобите, тя трябва да бъде добре почистена и смазана. Ако парче от ключа стърчи от патрона, можете да опитате да го извадите с клещи, или пинсети. Това трябва да се направи внимателно. Не прилагайте голяма сила или резки удари. Нежно люлеейки се нагоре-надолу и отстрани, трябва да се опитате да издърпате залепената част. Можете едновременно леко да докоснете всяка достъпна част на замъка. Вибрацията и треперенето ще помогнат за преместването на чипа на място. Ако е възможно, поставете две тънки шила в процепите между останките и отвора на ключодържателя отгоре и отдолу (или отстрани) и, като разклатите залепената част, опитайте да я премахнете.

Много ефективен начин за изваждане на фрагмент от ключа – с помощта на самонарезен винт. В края на останките трябва да се пробие тънка дупка, като внимавате да не повредите ключалката и да счупите свредлото. В получения отвор е необходимо да завиете самонарезен винт със съответния диаметър. След това, държейки се за главата на винта, непрекъснато люлеейки залепеното парче, нежно го изваждате от замъка.

Ако ключът е направен под формата на цилиндричен щифт с шини (нивелири), тогава можете да получите чипа, като използвате медна или месингова тръба с подходящ диаметър. Размерът се избира според частта, останала в ръцете. Тръбата трябва да бъде поставена на щифта с много голяма сила. След като леко разширите самия връх на тръбата, е необходимо да я нагреете с горелка или над газова горелка, след което с усилие да поставите чип, стърчащ в ключалката. След като изчакате тръбата да изстине добре, я извадете от ключалката със закрепената част на ключа.

За да отворите ключалката, процедирайте по следния начин: Ако ключалката не е монтирана правилно, механизмът на цилиндъра може да стърчи. В този случай крайната страна на цилиндъра може да бъде закрепена с газов ключ и навита. Остава да изчистите дупката от отломките и да отворите вратата с плоска отвертка.

Ако ключът е двустранен (има къдрави разрези от двете страни), тогава трябва да пробиете от двете страни. Можете напълно да пробиете механизма на цилиндъра. Ако не можете сами да се справите с проблема, все още не трябва да счупите или да отрежете вратата.

По-добре е да се свържете с отдела за обслужване от фирма SOFIA KEY, чиито ключари знаят какво да правят в определена ситуация. Причината за ключово счупване доста често става от замърсяване или износване на ключалката. Тя може да бъде удължена чрез периодично смазване на механизма. Ако бравата започне да заседя периодично, по-добре е да я поправите или подмените.