Има случаи, когато вратата не се отваря, но можете да я отворите със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на ключар. Ето няколко прости трика, които могат да ви помогнат. Тези трикове могат да се окажат много неочаквани решения за излизане от ситуация, в която ключалката не се отваря. Използвайте нашите съвети, за да отворите вратата сами.

1-ва ситуация

Ключът в ключалката на лоста не се върти или прави едно завъртане, а второто не.

Разполагате с ключалка с ключ с две шипове, ключ пеперуда. Вкарвате ключа в ключалката, опитвате се да го завъртите, но нищо не се случва или ключалката прави едно завъртане, а второто не.

Какъв е проблема?

Често се случва на при такива ключове да се счупи зъб на една от брадите, поради което кодът на ключа се променя и той вече не пасва на ключалката.

Решение: Огледайте внимателно ключа, ако забележите повреда, можете сами да отворите вратата, ако имате друг от същия дубликат ключ, например от роднини. Или като се свържете с ключар.

2-ра ситуация

Затворихте вратата трудно и сега не можете да я отворите.

Затворихте трудно вратата и когато се върнете, вече не можете да я отворите. Погледнете краката си, може би при затваряне на вратата между прага на вратата и самото крило на вратата килимът, който е на входа, е вкаран между прага и вратата. В такава ситуация е възможно, докато не премахнете пречещия килим, няма да можете да отворите ключалката! Не винаги е възможно да премахнете килима изпод вратата. Ако не сте успели и вратата не се отваря, свържете се с ключарска фирма.

3-та ситуация

Цилиндровата ключалка не работи добре и спря да се отваря.

Имате цилиндрична брава (с ларва). Наскоро сте забелязали, че ключалката започна да се затваря напълно с едно завъртане на ключа вместо с две и да се отваря с две или обратното. Сега ключалката не се отваря.

Причината за повредата на ключалката може да бъде разрушаване на гребена на водещия болт вътре в тялото на ключалката. Поради това гребенът е в противоречие с езика на цилиндъра. Опитайте енергично да разклатите ключа, за да отворите и затворите ключалката. Ако успеете да разхлабите гребена и той падне в желаната позиция, вратата ще се отвори.