personПри закупуване на превозно средство, включително велосипед, всеки собственик трябва да се грижи за неговата безопасност. Следователно ключалката за велосипед е задължително да я притежавате. Това е устройство, което ще ви позволи да закрепите велосипеда към всеки неподвижен обект. Предназначени са, да предпазят вашия велосипед от кражба. Те са фиксирани с ключ или код, изработени са от трайни сплави, така че е трудно да ги повредите без специални инструменти.

Най-често срещаните видове ключалки за велосипеди включват следните типове: кабел, верига и пластина. Кратко описание на всеки от тях ще помогне за решаването на въпроса – коя ключалка за велосипед да изберете.

Твърди U-образни ключалки. С помощта на тази ключалка можете да прикрепите колелото на велосипеда към рамката или рамката към фиксирана конструкция. Предимството на тези ключалки е добрата им устойчивост на силови методи на отваряне, а недостатъците са ограниченото използване: такава брава няма да може да прикрепи превозното средство към широк стълб или дърво и трудността при транспортиране поради значителните си размери.

Заключване на веригата. Представлява верига с дължина около метър, в краищата на която е прикрепено заключващо устройство. Заключващото устройство може да бъде както обикновена брава с ключ, така и кодирана. Предимството на такива ключалки се счита за достатъчна устойчивост на методи за насилствено отваряне, недостатъкът е голямото им тегло.

Заключване с кабел. Най-често срещаният тип ключалка за велосипеди. Той е лек, компактен и има достатъчна дължина (до 2 метра). Ключалката трябва да бъде закупена достатъчно дълга, за да побере не само рамката на велосипеда, но и колелата. Недостатъкът на такава ключалка е намалената устойчивост при механично натоварване.

Сгъваеми ключалки. Те се състоят от няколко закалени стоманени секции. Дизайнът на ключалката позволява тя да бъде увита около колелото и рамката, а също така позволява компактното сгъване.

Има и ключалки, които са трайно прикрепени към перата и блокират задното колело. Предимството на тази ключалка е нейното ниско тегло и лекотата на използване: за да заключите, просто трябва да натиснете лоста, а за да го отключите, завъртате ключа. Недостатъкът на тази ключалка е, че велосипедът не е прикрепен към други предмети по никакъв начин, единственото, което дава такава ключалка е, че не можете да го оставите без ключ.

Има голямо разнообразие от ключалки за велосипеди – от оригинални модели до ключалки в ярки цветове със забавен дизайн, които ще послужат – както за допълнителна декорация на велосипеда така и за защита от кражба.