сигурна-ключалкаАко искате да защитите вашия апартамент от крадци, първо си задайте въпроса кога за последен път сменихте ключалката на входната врата.

През 80-те години, за да се заключи сигурно вратата, беше достатъчна обикновена английска брава с плосък ключ, а стопанинът, който я отвори, се считаше тогава за голям специалист. Сега брава от този тип може да бъде отворен от всеки мошеник без никакви главни ключове.

Те могат да ударят веднъж ядрото с чук и това ще бъде достатъчно, за да го счупят в мястото на закрепване, където дебелината на метала е само няколко милиметра. Печелившите подложки по някакъв начин спасяват ситуацията, но има и други начини за влизане в апартамента и те са толкова прости. По-добре вземете и сменете ключалката с по-модерна. По-добре да го правите всяка година. Купувайте брави в специализирани и най-важното – надеждни магазини.

Крадци на апартаменти продават брави на пазара

Има случай, когато крадци сами продават  брави – широка гама от евтини брави. Клиентите трябва да внимават. Продавачът веднага се приканва: „Имате ли нужда от брава за апартамент или гараж?“ И предлага различни опции – по-евтини или по-скъпи. Мнозина обаче не се замислят. Обикновено кражбите не са възникнали веднага след монтирането на новата брава, а след година и половина.

Възможна е и тази опция: Те дават всички ключове на купувача, като предварително са подготвили ключалката, така че тя да може да се отвори с всякакъв подобен ключ, който след това дори не е необходимо да се вдига, само за да влезе в ключалката.

Най-добре е, ако има два и различни вида брави на вратата. Не се доверявайте твърде много на „блиндираните“ врати, те изглеждат впечатляващи на външен вид, но металът е тънък и бравата, каквато и да е, бързо се пробива и става абсолютно безполезна. На мястото на ключалката трябва да се заварява метална плоча с ширина най-малко 5 мм. Не е толкова естетически, но е надеждно.

Съвременната кражба трае няколко минути. Полицията съветва да предприеме всички възможни мерки за сигурност, за да запазите имуществото си. Ако нямате пари за свързване на апартамента към частното бюро за сигурност, можете да поставите например нормална аларма за шум с размер на звънец на апартамент.

Не е скъпо, но алармира така, че мазилката пада от тавана. Една такава тревога плаши крадците. Те не успяват да отворят вратата и веднага бягат, така че може да не откраднат нищо.

Днес достатъчно надеждни се считат за брави с магнит вътре. На върха на ключа има и магнит. Без техния контакт ще бъде невъзможно да отворите ключалката.