cilindrichna-bravaСекретността на щифтовия механизъм се определя от двойки щифтове. Всяка двойка е разположена в своя канал, а пружината ги притиска.

При настройване на ключа всяка двойка щифтове в техните канали е изложена на границата между подвижната сърцевина и неподвижното тяло на цилиндъра. Въртенето на ключа ще настрои ядрото и въртящата част, свързана към него.

Как работи Bump (удара)

Bump – от английски, това е „удар“, това е удар, който се използва при ударни щифтови на цилиндричните механизми.

Когато отваряте щифтовия механизъм чрез блъскане, вътре се вкарва специално подготвен т. Нар. „Бум-ключ“. Този ключ, първо, по профил напълно съвпада с профила на оригиналния ключ, тоест той има същата форма, дебелина, местоположение на канали и издатини. На второ място, клавишът на bump има специфична височина на врязани тайни, което ви позволява да прилагате този метод.

Силата на удара от клавиша bump се прехвърля на кодовите щифтове, които си взаимодействат с него. Освен това, същата сила се прехвърля към опорните щифтове, които са плътно притиснати към кодовите пружини. А опорните щифтове, преодолявайки силата на пружините, се отблъскват от кода поради кинетичната енергия.

Това може да се сравни с ударите една билярдна топка точно в центъра към друга. Първата след удара остава на място, а тази, която се удари – ще отскочи.

И така, след като натиснете ключа за бум между двойките пинове за една секунда, се формира пространство. Кодовите щифтове остават в сърцевината, опорните щифтове излизат от тялото, линията на завъртане е свободна.

Простота на метода

Този метод на отваряне беше представено като невероятно универсален, максимално прост и почти безшумен метод за нормално отваряне.

Както във всеки друг бизнес, набиването изисква три неща от ключаря.

  • Изработване по поръчка бутон;
  • Знание;
  • Практика;

Проблеми с ударите

Ударният ключ неминуемо води до деформацията му, която лесно се пренебрегва. Това от своя страна води до неправилна структура на бутонния ключ и до загуба на неговата използваемост.

Защита

Има цилиндрични механизми, които по принцип не подлежат на отваряне на удари.

Bumping няма да работи изобщо на други рамкови или дискови механизми.

Като ясен пример можете да обърнете внимание на ключалките на автомобилите, където ключът изглежда подобен на английския, но структурата на рамката на механизма за секретност елиминира отварянето.

Заключение

Съществува метод за чисто отваряне на механизма за секретност на щифтовия цилиндър. Но тя далеч не винаги е проста, не е стабилна и се използва в изключително тясна среда на цилиндъра.

Поради нестабилността на метода Bumping – не е безшумен.

В съвременния свят има огромен брой цилиндри, които не само съдържат защита срещу този метод на удара, но и по принцип не се отварят по този метод поради специалната структура на механизма.

По-добре е да се съсредоточите върху избора на брави, изберете такъв, който има защита не само от нестабилни удари, но и от дублиране и счупване.