заключване-вратаЦилиндрични брави

Те отварят така наречените английски ключове. В основата на заключващия механизъм е набор от пружинирани щифтове, плочи и топки с различни размери. За да се гарантира достатъчна надеждност, ключалката трябва да бъде оборудвана с поне 5 щифта.

Цилиндрите за заключване са овални или кръгли. Профилът на механизма може да се повтори само след няколко стотици хиляди копия. Такава ключалка може да бъде снабдена с обикновен ключ и страничен код, който увеличава броя на цилиндровите комбинации, което значително увеличава надеждността на ключалката.

Полезно е да се знае, че цилиндровите механизми са взаимозаменяеми. Това допълнително увеличава секретността на заключващото устройство. В случай на загуба на ключа, не можете да промените цялата ключалка, а само бота. И двете нивелиращи и цилиндрични брави могат да бъдат многослойни. Така че цилиндърът на ключалката може да комбинира механичен и електрически код. В този случай той може да бъде програмиран да отваря вратата само в определено време или да заключи ключа, ако ключът е изгубен.

Електромагнитни и електромеханични ключалки

Те са силно секретни и могат да бъдат снабдени с различен брой греди. Ако е необходимо, е възможен механизъм за бързо прекодиране. Най-често тези брави се монтират в комбинация със система за видеонаблюдение. Могат да се използват и магнитни карти, комбинирани брави и др. Експертите препоръчват да се предпочитат продуктите на шведските производители. Така наречените дискови модели (финландски) също се продават. Това са цилиндрични брави с дискове вместо щифтове. Те се блъскат във вратата на височина 100 см от пода.

Ключалки за врати

Монтират се върху едно от платната на двойна врата отгоре и отдолу. Трябва да изберете жлебовете във вертикалния прът на вратата и да вградите механизма на ключалката в тях. Табелката с отвора трябва да бъде фиксирана на прътите на рамката на вратата. Ако рамката на вратата няма праг, тогава плочата се прикрепя към пода и горния прът.

Верига за безопасност

Предлага се в комплект със заключващ жлеб и шина. Веригата трябва да бъде закрепена към обшивката на вратата с винтове. Последните трябва да се задълбочат в рамката на вратата.

Мястото под лоста трябва да бъде избрано по такъв начин, че заключващата кука на веригата да може да бъде вкарана в заключващия жлеб или да се извади от нея само при затворена врата и опъната верига.

В този случай при всяко движение на крилото на вратата, веригата ще прибере заключващата кука в жлеба. По този начин ще бъде възможно да се отстрани от там само когато вратата е затворена.

Дръжки на вратите

Дръжките на вратите не осигуряват допълнителна сигурност, но влияят върху работата на ключалката.

Дръжките могат да бъдат изработени от различни материали и да имат всякаква форма. Те трябва да бъдат на външни и вътрешни врати. При избора на тази част трябва да се обърне внимание на факта, че ядрото му е дълго. В допълнение, тя трябва да излиза от всяка страна на крилото на вратата най-малко 20 мм. Дръжката на вратата е комбинирана с корпуса на ключалката.

Заключващите устройства трябва да се отбележи, че една брава не осигурява достатъчна сигурност за жилището, затова е желателно вратата да бъде оборудвана с две заключващи устройства от различен тип.