Вероятно ще се изненадате, но всеки ден огромен брой шофьори се сблъскват с проблема с блокираните ключалки на автомобили. Проблемите със заключващия механизъм правят невъзможно шофьорът да влезе в кабината, да не говорим за задвижването й.

Основните причини за блокиране на ключалката на автомобила

За да изберете правилния начин за решаване на проблема, който внезапно се появява на хоризонта, трябва да разберете причината. Тази информация ще ви помогне да вземете решение за алгоритъма на предприетите действия, което предполага използването на една или друга техника за ремонт. Всъщност може да има много причини за блокиране на заключващите механизми на колата. Но най-често собствениците на автомобили се сблъскват със следните ситуации и обстоятелства.

  • Деформиран ключ. Ключовете могат или не могат да бъдат с високо качество. Но те имат едно общо нещо – физическо износване. Освен това ключовете могат да се огънат и счупят в зависимост от обстоятелствата. Ако установите, че оригиналният автомобилен ключ не влиза в ключалката, не се върти и не отваря вратите, значи е станал – да не се използва.
  • Запушване на механизма. Ключалките се запушват поради естествени причини. Това може да е дълъг или чест престой на автомобила в близост до източник на малки отпадъци, пясък или прах или просто лошо време. Често има ситуации, когато ключалката се запушва с чужди предмети умишлено, от хулигански подбуди.
  • Физическа повреда. Точно като ключовете, автомобилните брави преминават през процес на физическо износване поради честа употреба. Този проблем е типичен не само за бюджетни модели, но и за премиум автомобили. Никой шофьор не е имунизиран от това.
  • Механични повреди. Например колата ви е попаднала в катастрофа или криминални елементи са приложили методи за хакване на ключалката. В тези случаи заключващият механизъм може да се повреди толкова много, че да откаже да се отвори.
  • Проблеми със захранването. Засядането на заключващия механизъм може да възникне както по зависими, така и по независими от автомобилиста причини. Например, преждевременно изтощен акумулатор на автомобили с централно заключване може да заключи вратата на автомобила, докато батерията не бъде сменена или заредена.

Бъдете сигурни, че това е само малка част от възможните причини за блокиране на ключалките на съвременните автомобили.

Ако се сблъскате с някоя от описаните ситуации, вероятно сте в лека паника и трескаво търсене на подходящ начин да отворите вратата на колата. Определено не си струва да се паникьосвате. Тъй като ситуациите са доста често срещани, вероятно вече са намерени много подходящи методи за разрешаването им. Съберете се и се успокойте, анализирайте ситуацията и причините за нейното възникване. Трябва да се обадите на професионалистите – ключари! Те ще разрешат проблема.