Ще попитате защо? А чували ли сте за явлението „Обратна тяга“ (Backdraft)?

Има един страхотен холивудски филм свързан с този феномен. Явлението представлява силно нагрят дим, натрупан в затворено помещение, който избухва при навлизане на свеж въздух.

По време на пожар, сейфът се нагрява и документите или парите, които се намират вътре, се самозапалват. Поради добре изолирания обем на сейфа (металната каса), кислородът свършва бързо и пламъчното горене се прекратява. Високата температура се запазва, а неизгорелите горими материали преминават в така нареченото непълно горене (тлеене). При отваряне на касата, рязко навлиза кислород и се получава взрив.

Това е често срещано явление след пожар в жилища, които разполагат със сейф, експлозията може да бъде и смъртоносна. Трябва да бъдете изключително внимателни при отварянето на касата, при необходимост не се колебайте и се обърнете към нашите специалисти.

            Какво трябва да направите, ако решите да не използвате нашите ключарски услуги в подобна ситуация:

  • Проверете температурата на сейфа/касата, но не с ръка, за да не се изгорите. В случай че е студен, може да го отворите, но стойте встрани от вратата. Не заставайте директно срещу нея.
  • При наличие на повишена температура, трябва бавно и внимателно да охладите касата. Изчакайте температурата да спадне и тогава може да го отворите, но не заставайте директно срещу него, така че ако се получи малка експлозия, взривната вълна да не ви засегне.

Не забравяйте, че животът ви е най-ценното нещо, с което разполагате и не се колебайте да потърсите нашите денонощни ключарски услуги. Ние си разбираме от работата!