Понастоящем самозатварящите се устройства са незаменим елемент от всяка пожарна врата, която е необходима за нейното използване. Изключенията са огнеупорни люкове, за които стандартите не се считат за задължителни.

Всъщност, не се налагат ограничения върху типа на затварящите устройства за врати, използвани за пожароустойчиви врати.

Те могат да принадлежат към следните типове:

  • Външно. Най-често срещаната опция до момента.
  • Вътрешна врата. Скрит от любопитните очи.
  • Етаж. Монтират се директно на пода.
  • В зависимост от използвания вариант съществуват два вида движения за тяга:
  • Лост;
  • Плъзгащи.

На практика огромното разнообразие от фабрично направените врати се допълват с външни затварящи устройства тип лост. Една от причините за този избор е изключителната простота на конструкцията, която е много важна в случай на пожар.

Не е тайна, че едно нещо се изисква от вратата, да държи вратата затворена, предотвратявайки разпространението на огъня, и колкото е по-прост механизмът на работа, толкова е по-добре. В противен случай няма никакъв смисъл от противопожарната врата.

Съответно функционалните характеристики са преобладаващата характеристика, много по-важна от външния вид. В допълнение, тези затварящи устройства са достъпни и лесни за инсталиране, което е също толкова важно. Като се има предвид инсталацията в десетки подобни врати в големи сгради, крайната финансова полза се оказва доста значителна.

При монтажа на затварящите устройства се изисква само един от тях да притежава огнеустойчивост. Не се допускат други ограничения. Огнеустойчивост означава способността да се изпълнява функционалността в условия на висока температура.

Структурно те имат няколко модифицирани принципа на механизма и високоякостни стомани, които позволяват да се изключи вероятността от заглушаване при условия на открит пламък.

Такива самозатварящи се средства се обработват със специално поставени уплътнения. Това е основно характерно за моделите от скрития тип, монтирани на вратата.

Основни характеристики на затварящите устройства

Затварящите елементи на противопожарните врати имат следните свойства:

За двойните врати се предвижда не само да се оборудват двете врати с техните затварящи устройства, но и да се инсталира координатор за тяхната работа, който определя реда на затваряне на вратите.

Монтиране на средства за самозатваряне е възможно независимо от посоката на мрежата (ляво или дясно).

Монтаж на устройството е възможно на самата врата, вътре в нея (вградени модели) или на кутията на вратата. В последния случай монтажа е от другата страна на контура.

Нивото на експлоатационна температура в повечето случаи варира в диапазона от -20 до +50 градуса.

Изборът на уплътнители се извършва индивидуално, като се вземат предвид теглото и размерите на вратата и ширината на острието, за да се осигури оптимална сила на затваряне.

Регулатор за затваряне

Този елемент е задължителен за двукрилите пожароустойчиви врати. Неговата основна задача е да осигури определен ред на затваряне на клапаните, независимо от първоначалните условия на тяхното движение. Механизмът е задължително монтиран в комплект с вратичката на всяка от вратите.

Монтажа й гарантира, че вратата ще изпълни основната си цел, гарантирано ще затвори вратата във всяка ситуация и ще блокира разпространението на огъня.

Принципът на механизма е изключително прост, не позволява на активния затвор да се затваря, докато пасивната позиция се активира.

Често за противопожарни врати се използват държачи от електромагнитен тип. Най-често те се срещат в медицинските и образователните институции, поради особеностите на ежедневната им работа. Проектирането на такива системи включва взаимодействие с детектори за дим, които автоматично активират затварянето на вратите в случай на пожароизвестителна система.

Прагове за пожароустойчиви врати

Възможно е да се използват автоматични прагове, които са алтернатива на традиционните опции. Те също имат определена степен и могат да бъдат разделени в следните категории:

Вграден праг. Използва се в случаите, когато материалите и конструкцията на крилото на вратата позволяват монтажа на прага директно в тях. Това е характерно главно за врати от метал или дърво.

Отгоре. Монтиран чрез закрепване към крилото на вратата, при условие че е технически невъзможно да се вгради. Например, това решение се използва за стъклени врати.

Предимства на автоматичните прагове

Автоматичните прагове имат редица важни предимства, сред които са:

Ефективно блокиране не само от огъня, но и на проникването на дим и газове;

Подобрена шумоизолация, увеличаваща се с ширината на прага;

Висока надеждност с дълга гаранция на производителя до 10 години, което съответства на 1 милион отваряния;

Възможност за използване в райони, където наличието на традиционни прагове е невъзможно, например при постоянен превоз на стоки или хора;

Създаване на надеждна защита по пътя на прах, различни насекоми или вятър.