key-holeЩе се опитаме да подчертаем още веднъж, че монтажа на брави, ако се подхожда от професионална гледна точка, е цяла наука.

И ако нямате сериозен запас от знания по тази част, ако не искате да поемате рискове, да губите време и пари, препоръчваме ви да се свържете с нашите специалисти – ключари .

Направи си сам – мнения

Повечето мнения са, че по-голямата част от хората вярват, че ако имат отвертка у дома и степента на сложност не е голяма, тогава няма проблем с поставянето на ключалката.

След това професионалистите откриват брави на вратите, фиксирани върху монтажна пяна, усукани врати от дърво със самонарезни винтове върху дърво и други пробни опити от саморъчни монтажи, които без съмнение са проявили своя „професионализъм”.

Особено пламенни привърженици на направи си сам брава на вратата са тези, които имат знания как да майсторят с ръцете си нещо. Например, „Работих като заварчик 20 години, че няма да мога да сложа една ключалка!“ Не искаме да доказваме обратното. Просто трябва да ви разкажем за един интересен специален случай, свързан с монтирането на замъка от нашите майстори.

Сутерен – с обща улична врата

Металната врата води до мазето за съхранение на многоетажна сграда.

За да не се харчат много пари за дублиращи се ключове за всички потребители, един от най-умните жители просто изхвърлил кодовите елементи от ключалката. И след това потребителите се мъчили да натискат ключалката на замъка с обикновена пръчка и той се повредил.

И всичко би било наред, но някой е разбрал, че е повредена и в един прекрасен ден са извадили всичко, което е възможно да се извади от мазетата. А част от хората наистина са имали ценни неща, които да държат в мазето.

Тогава хората на многоетажната сграда се обърнаха към нас – ключарите. От нас се изискваше да дадем съвет и да предложим нещо сравнително евтино, сравнително високо качество и не най-примитивно, за да не се повтори историята.

Стъпки за монтаж

Профилът на вратата е 40 * 20 мм, което означава, че е възможно да се постави ключалката по вграден начин. Затова изрязваме прозорец под тялото, маркираме дупките за винтовете.

От вътрешната страна на профила се заваряват две метални плочи с дебелина 3 мм, в които след това ще се пробие отвор и ще се маркират отвори за фиксиране на винтове. Така крайната плоча на ключалката ще бъде монтирана на винтовете.

В допълнение, петата или специален метален елемент се заваряват към металния лист отвътре. Прави се локално.

Той е необходим за допълнително фиксиране на кутията за заключване от хоризонталната лента. Това означава, че когато ключът е поставен в ключалката добре, към кутията ще бъде приложен многостранен товар, единият ще натисне кутията с ключа навътре, а другият ще издърпа нагоре. И за да се осигури дълъг експлоатационен живот, корпусът трябва да бъде добре фиксиран.

Как да заварите ключалка към врата

Онези, които са чували думи като електрическо дъгово заваряване, сега питат защо тази ключалка не може да бъде заварена.

По време на монтажа не препоръчваме да го правите по няколко причини:

  • Заварената ключалка се сваля от гаранцията;
  • При заваряване ключалката може да получи деформация на корпуса, което или ще го повреди, или ще съкрати качествено експлоатационния живот;
  • Бравата е консумативна част на вратата, така че нейната подмяна трябва да бъде бърза и предвидима. Това условие няма да бъде изпълнено, ако корпусът е здраво заварен.

Добре е ключ да има и отвън

Не препоръчваме да прикрепяте декоративна тапицерия към уличните врати. Първо, лъскавите облицовки привличат вниманието на всички крадци, и второ, тя няма да издържи дълго време – бързо ще корозира, което означава, че функцията за украса ще бъде краткотрайна.

Е, последният етап от монтажа е инсталиране и закрепване на ключалката в подготвеното място за монтаж. В този случай тялото на замъка седи вътре в платното без изкривявания, в съответствие с всички равнини. Това наричаме професионален подход: да знаете не само какво е най-подходящо за конкретните условия, не само как да го инсталирате правилно, но и как ще работи след 5-7 години и от какво имате нужда да направете предварително, за да не се случват неприятности.