катинарКлючът е заседнал в ключалката на вратата. За да се предотврати тази ситуация, е необходимо да се почиства от замърсяване от време на време и да се смазва с керосин или специални средства срещу ръжда, прах и замръзване. Освен това, за да не се сблъскате с проблема на заседналия ключ и да не полагате усилия за неговото отваряне,  можете да сложите капаче на ключалката, което ще предотврати навлизането на отпадъци и прах.

Друг добър съвет, който можете да вземете под внимание е инсталирането на две независими брави. Това ще позволи в случай на блокиране на ключа при затваряне на вратата да използвате резервно заключване, не е нужно да използвате на свой собствен риск, ако не сте в състояние да го направите. В противен случай, може да направите допълнителни увреждания на бравата и заключващия механизъм.

Изваждане ключа от катинара

Ключът е блокирал в катинара. В случай, че вратата е затворена от катинар, в който ключът неочаквано блокира, са възможни два изхода. Един от тях е доста радикален – вземете ножовка за метал и вижте шарнирната част на ключалката или дръжката, към която е прикрепена. Но какво да правите, ако не искате да развалите ключалката и нямате такива ножовки. В този случай можете да направите всички стъпки, приложени по-горе. В края на краищата, техният вътрешен механизъм не може да бъде различен и причината за засичане на ключа ще бъде същата счупена пружина, която не позволява заключването да се движи.

Ключът се забива в ключалката, преди да се монтира на вратата, след което можете да опитате следните опции:

  • Натопете цялата ключалка в керосин или го изчистете с течност против ръжда;
  • Загрейте ключалката добре;
  • Замени цилиндричната част (бравата) на ключалката.

Така че въпросът как да се извади ключа от ключалката на вратата изисква цялостен подход, но на практика той ще изисква и умения. Ако не сте уверени в собствените си сили, тогава не се опитвайте да извадите ключа, може да го счупите и няма да можете да отворите вратата без да я повредите. Свържете се с професионалистите – ключари, които разполагат с опитен персонал и ще ви помогне да отворите вратата и да извадите ключа от ключалката. И в бъдеще бъдете внимателни и не допускайте подобни ситуации.