bateriaАлкални батерии

Те имат висок капацитет и текуща мощност. Само този тип батерии се препоръчват за използване в електронни брави, но трябва да се отбележи, че използването им не се препоръчва при ниски температури, тъй като производителността на батерията при такива условия рязко намалява.

Литиеви батерии

Те имат капацитет, съпоставим с алкалните елементи, но имат специфични свойства, които в електронните брави ще „навредят“ на работата на замъка. Освен това цената на литиевите батерии е много по-висока от алкалната. От предимствата – способността за работа при ниски температури, висока ефективност на зараждане. Този тип батерия се препоръчва да се използва само когато ключалката работи при температури на замръзване и при определени ограничения.

Всички видове батерии могат да имат различни размери, което се отразява на характеристиките – преди всичко на капацитета. Изберете размерите на батериите въз основа на техническите характеристики на ключалката, посочени в инструкциите.

Последната важна характеристика е ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.

След като разгледате тестовете на различни производители на батерии, можете да видите, че основният параметър, който е важен в електронното заключване – капацитетът на батерията, не се различава значително от производителя до производителя (до 10%), но цената може да варира значително.

Всяка батерия може незабавно да се провали (например „изтичане“), но вероятността от такъв резултат от „именити“ производители е няколко пъти по-малка. Проблемът е, че ако батерията се повреди незабавно или в рамките на много кратък период от време, трябва да се предприемат защитни мерки. Затова препоръчваме закупуването на алкални батерии от известни производители (Duracell, Energizer, GP, Varta) и винаги в големи или специализирани търговски центрове, за да се изключат фалшиви продукти.

Трябва също така да се отбележи, че батериите от различни производители, от различни видове (включително алкални батерии на един и същ производител, но от различни марки), и дори батерии от една и съща марка, от същия производител, но от различни партиди (с различни периоди на съхранение) е неприемливо.

Ако това изискване не бъде изпълнено, поради разликата в характеристиките на батериите, разрядът им ще бъде неравномерен, от своя страна поради неравномерното зареждане, общият капацитет на батериите за събиране на ток рязко ще намалее. И това може да доведе до неизправности на ключалката по време на моменти с максимална консумация на енергия от батерии. Ето защо е най-добре да закупите батерии в пакет от 4 броя, в този случай характеристиките на батериите в комплекта ще бъдат възможно най-близки.

Не използвайте батерии за захранване на ключалката с разлики в напрежението: при напълно нова и обслужвана батерия, напрежението е около 1,5 V, при напълно заредена батерия около 1,2 V. Електрониката за заключване определя степента на разреждане на батерията според нейното напрежение, 1.2V за батерията се счита за ниско ниво на заряд, а ключалката, дори и при малък разряд на батерии, ще уведоми собственика от необходимостта от смяна на батериите.