cilindrichna-bravaХарактеристики

Основата за изграждането на устройства за заключване на лостовете са пружинни плочи. Те са оборудвани със специални изрези – канали. Именно каналите осигуряват степента на секретност на дизайна.

Принцип на действие на лостовия механизъм

Жлебовете на ключа действат върху нивелираните плочи, карайки ги да се подреждат в определено положение. Ако поне един сувалд не попадне в желаното положение, бравата няма да се отвори.

В допълнение към ключа, нивелиращите плочи си взаимодействат. Той осигурява срязващи болтове. Когато лостовете са затворени, механизмът се заключва. Под взаимодействието на ключа плочите се повдигат, механизма се отключва и напречните ленти се придвижват.

Заключващите нива се считат за надеждни заключващи устройства, въпреки факта, че в голям отвор за ключове е достатъчно просто да поставите главен ключ или друг предмет, който да се провали.

За да се подобри защитата вътре в конструкцията, са монтирани специални системи, които разпознават ключовите, допълнителни защитни механизми срещу нерегламентирано отваряне на фалшиви канали в нивелираните плочи.

В по-скъпите модели заключващи нива имат специално устройство за препрограмиране. След активиране то запомня профила на „личния ключ“.

Тайната на нивото на ключалката зависи от броя на плочите. Колкото повече има от тях, толкова по-надежден дизайн. За голям брой лостове се нуждаят от масивно тяло. Поради това често е необходимо да изберете устройство не по степента на надеждност, а по размер.

Надеждна брава с голям брой лостове може да бъде вградена само във врати с определена дебелина. В дебелината на вратата е включена и допълнителна бронирана плоча. Това трябва да се има предвид при избора на заключване на ниво.

Съвременните изравняващи устройства са най-често тип врязан. Изработен от здрави сплави, устойчив на удар, механични повреди.

Брави тип цилиндър. Структурни характеристики

Бравите тип цилиндър също се наричат ​​английски. Работният механизъм на цилиндровия механизъм е цилиндърът.

Тайната част на ключалката на цилиндъра е разположена в специален калъф, който има стандартни размери. Това е основното предимство на цилиндровата брава. Всъщност в случай на повреда не е необходимо да се сменя цялото заключващо устройство. Достатъчно е да смените цилиндъра. Най-често тайните на различни марки са съвместими помежду си.

Как работи дизайнът на цилиндрите

Най-често вътре в цилиндъра се намират пружинни щифтове, разделени на две части. При отваряне на заключващото устройство на цилиндъра с ключ те се подреждат.

Ключът свободно се завърта и цилиндровата ключалка се отваря. Ако ключът е грешен, тогава щифтовете няма да могат да стоят в редица и роторът няма да се завърти.

Цилиндровата брава има и вътрешна защита срещу взлом, различни капани, тайни. Например, щифтовете и други елементи могат да имат нестандартна форма.

Цилиндричните брави могат да бъдат оборудвани вътре не с щифтове, а със специални рамкови конструкции. Работният механизъм в такива устройства с цилиндри е пружинна рамка със зъби.

Ако се опитате да отворите вратата с грешен ключ, зъбите се придвижват в жлеба и цилиндърът не се върти. Цилиндричните брави с рамки са по-компактни от щифтовите брави, но по-уязвими от счупване.