Дръжката на вратата извършва отварянето и затварянето на вратата. Има моменти, когато дръжките могат да заседнат.

Какво трябва да се направи в такъв случай?

Най-добрият начин е да потърсите помощ от ключарите, които бързо ще ремонтират или сменят дръжката на вратата. Алтернативен начин е да се опитате сами да я разглобите и да възстановите нейната работоспособност. Когато извършвате необходимите манипулации, опитайте се да избегнете следните негативни последици: окончателна повреда на дръжката на вратата, деформация или повреда на вратата и тапицерията.

Защо дръжките на вратите не работят?

Заседнала дръжка на вратата

Поради повреда механизмът за заключване е заседнал, така че е невъзможно да се извърши отварянето на дръжката до края. В резултат на това вратата е блокирана.

При натискане на дръжката езикът не работи.

Ако дръжката на вратата е заседнала, това означава, че в механизма са влезли малки отломки или чужди предмети. За да върнете дръжката в работоспособност, ще трябва да я разглобите и да извършите пълно почистване и смазване.

Дръжката на вратата се отваря сама. Подобна ситуация може да се случи поради непрофесионален монтаж или повреда на отделните части вътре в механизма. Изисква се смяна или монтиране на дръжката отново, но според правилните изисквания.

Важно! За да се избегнат подобни проблеми в бъдеще, експертите препоръчват да не пестите средства при закупуване на заключващ механизъм и дръжки за врати. Купувайки качествени продукти от доверени производители, вие ще получите надеждни продукти с гаранционен срок на употреба и дълъг експлоатационен живот.

Какви са последствията от самостоятелното отстраняване на проблема?

Дръжките на вратите не се различават много по сложност, но вътре в механизма им има малки крехки частици, които могат да доведат до влошаване на съществуващите проблеми. Например, могат да се разглобят успешно, но е трудно да се сглобят отново всички компоненти. Добре е да поверите всичко това на ключарите.

Важно! Ако вратите и продуктите за врати са монтирани от професионалисти, тогава експлотационния период се увеличава с 50%.

Кой метод за ремонт предпочит собствениците на жилища?

Практиката показва, че малък процент са в състояние да се справят с тази задача. Повечето опити завършват с повреда на дръжките или драскотини по вратата. За да избегнете подобни негативни последици, по-добре е незабавно да се свържете със ключарските услуги, за да се обадите на опитен майстор – ключар.