автоключарМного автомобилисти попадат в неприятна ситуация, когато нямат възможност да отворят колата си. Това може да се случи при загуба или счупване на ключовете на автомобила, но и в случай, че ключалката на колата е счупена.

Много често подобна ситуация изненадва собственика на автомобила.

Най-интересното е, че дори онези, които редовно следят техническото състояние на своите автомобили, пренебрегват техническото състояние на бравите.

Но заключването на кола е сложен механизъм, на който трябва да се обърне по-голямо внимание.

Редица фактори могат да причинят счупване на ключалката:

 • – ключалките на автомобилите са изложени на атмосферни въздействия, следователно тяхното състояние се влияе неблагоприятно от температурни промени, което води до нарушаване на механизма;
 • – ключът в ключалката на вратата може да се счупи, което най-често се случва през зимата, в резултат на замръзване на бравата;
 • – замъкът може да се провали поради мръсотия, натрупана вътре;
 • – при опит за кражба на автомобила могат да бъдат причинени механични повреди;
 • – неправилна поддръжка на бравите
 • – механично износване на бравите.

Тези фактори водят до необходимостта от ремонт на ключалките на автомобили.

Въпреки това, независимо от причината за повредата, само професионален майстор ключар трябва да поправи ключалката на колата.

За да се избегнат подобни ситуации, всеки автомобилист трябва системно да поддържа и проверява запалването, багажника и ключалките на вратите. Провеждайки навременни превантивни мерки, автомобилистите ще могат да избегнат неприятните последици, които настъпват в резултат на повредата на ключалките на автомобилите.

Ако го разберете, тогава всеки автомобилист ще може да извърши независима проверка на техническото състояние на ключалките. Какво ще включва тази проверка?

За да оцените състоянието на ключалките на вратата и багажника на автомобила, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • – автомобилната брава има затварящ капак, който предотвратява навлизането на мръсотия и други чужди елементи. В него има пружина, която при натискане на ключа се натиска настрани и се връща в първоначалното си затворено положение.
 • – ако крилото не се затвори, ключалката на колата се нуждае от ремонт. Но ако няма повреда на ключалката, тогава ключарят ще може да поправи крилото и не се изисква подмяна на ключалката.
 • – ако ключът влиза в ключалката трудно и също така трудно се завърта в ключалката, това може да показва износен механизъм.
 • – ако след като ключът бъде поставен в ключалката, той може да се мести нагоре и надолу, това може да показва износване на водачите. В резултат на износването, ключалката спира да работи.

Има много случаи, когато собствениците на автомобили се опитват сами да поправят заключването на вратата на автомобила, което води до повреда.

Основните причини за неизправността и необходимостта от ремонт на централното заключване на автомобила са чужди предмети, прах, химикали и вода. Затова като превантивна мярка е необходимо да се почисти и продуха през централното заключване. Един от най-честите повреди в системата за централно заключване е скъсване на тел, която се намира между тялото и вратата.

Сериозен проблем може да е неизправността на ключа за запалване. Това може да доведе до механично износване на ларвата или на целия замък. Също така, чужд предмет, хванат в механизма, може да стане причина.

Собственикът на автомобил може да провери състоянието на превключвателя за запалване, както следва:

 • – завъртете ключа в работно положение и след това опитайте да го извадите. В случай на свободно излизане на ключа от ключалката, може да доведе до влошаване на сърцевината, която трябва незабавно да бъде заменена.
 • – завъртете ключа в работно положение, за да отключите кормилната колона, след това върнете ключа в първоначалното си положение, но не изтривайте. След това завъртете волана. Заключването на волана показва неизправност, тъй като това не трябва да се случва, ако ключът е в пъхнат в запалването.
 • – ако таблото или стартерът не се включат, когато ключът е включен в ключалката, това може да показва повреда на електрическата контактна част на ключалката.

Превключвателят за запалване, като всеки друг механизъм, има собствен живот. С течение на времето можете да забележите, че ключът започна да се върти слабо или с усилие влиза и излиза от ключалката. Ето защо собственикът на превозното средство трябва да разбере, че по всяко време ключалката може да бъде блокирана и ще се изисква помощта на ключар.

В случай на механична повреда, когато ключът е включен в запалването или залепен там, ремонтът няма да отнеме много време, тъй като ще бъде просто