Тези брави за врати са с кръстосан цилиндър или ларва. Имат добра степен на секретност – най-малко 20 хиляди комбинации, но изключително ниска степен на устойчивост на взлом срещу най-примитивните методи за хакване: цилиндърът е прикрепен към кутията на бравата само с два малки крехки винта и не е защитен от бронирана плоча.

За да повишат секретността на кръстовидните брави, производителите ги оборудваха с три реда щифтове, но напълно забравиха, че щифтовете се оказаха с твърде малък диаметър, а месинговият метал, от който е направена сърцевината на напречната брава, е много мек и податлив на сила въздействия.

Недостатъци

Изключително нискокачествен механизъм. Ако ключалките на ларвите носят механизма от едната страна, тогава ключът с кръстообразна форма, когато влиза в ларвата, се износва от четирите страни едновременно, което води до „захапване“ на ключа. Да, и кръстосаният ключ е неудобен за носене в джоба заради острия диск, който разкъсва тъканта на дрехите;

Неудобна употреба. Ключът може да се вмъкне в кръстосаното заключване само в определено положение и съответно да се извади. За работа с напречни брави е необходимо да се свикне с последователността на отваряне и затваряне на ключалката в определено ниво на ключа;

Изключително ниски защитни функции или устойчивост на взлом. Отварянето на кръстосано заключване отнема не повече от пет минути, без да се бърза – въпрос на секунди и абсолютно безшумно.

Как да отворите кръстосана брава без ключ?

Доста често има ситуации, когато ключът е заседнал в ключалката, как да отворите кръстната ключалка без повреди? Най-добрият начин за решаване на проблема е да пръснете спрей и с малко усилия да опитате да развиете и извадите ключа от ларвата.

Как да отворите кръстосана брава с бормашина и отвертка

Ако входната врата е затворена и ключът е счупен в отвора на ключалката, тогава трябва да пробиете цилиндър със свредло, диаметър малко по-голям от диаметъра на ключа, да преместите основната лента и да я отворите с отвертка.

Как да отворите кръстосана брава с отвертка

Избираме дюза, която е подходяща по размер, първо внимателно, за да влезе, започваме да завъртаме ларвата, а след това с усилие – чрез завъртане на ключалката трябва да се отвори.

Как да отворите кръстосана брава с дъвка

Поставяме мека дъвка в сърцевината на ключалката, натискаме я към основата, изчакваме да се втвърди и с всяка отвертка, дори и с прореза, отворете ключалката. Принципът на баналното отваряне на кръстосаното заключване е следният: дъвката запълва кухината и се втвърдява, приема формата на ключ с кръстосана форма, всяка отвертка е достатъчна …