Необходими инструменти:

  • Бормашина или перфоратор със свредла с различни размери.
  • Отвертки (кръстни и шлицови).
  • Пистолет за нитове с нитове.

ВАЖНО: когато избирате резервна брава за врата, уверете се, че хардуерът, който изберете, съответства на размера на старата брава, за да пасне в монтажния джоб на крилото на вратата. Дължината, ширината и дебелината на тялото на заключващото устройство трябва да съвпадат, както и разстоянието от ръба на тялото до ключалката.

Откъде се започва:

  1. Демонтаж на старата ларва. Отворете вратата и внимателно проверете крайната страна на крилото на вратата. Необходимо е да намерите фиксиращия винт, разположен точно под заключващите болтове. Този винт държи ларвата в тялото на ключалката. Развийте го напълно. След това поставете ключа в ларвата и го завъртете леко настрани на 10 градуса, така че езикът на устройството да заеме желаната позиция. Когато езикът е в желаната позиция, ларвата може да бъде внимателно издърпана.
  2. Разхлабете фиксиращите винтове на дръжките на вратата от вътрешната и външната страна на вратата, внимателно издърпайте дръжките. Неразделен елемент от дръжката на вратата е квадратен щифт, който действа върху въртящия се механизъм на бравата.
  3. След всички процедури закрепването на ключалката остава само на основните й болтове от крайната част на крилото на вратата. Внимателно развийте болтовете и извадете корпуса на ключалката на вратата.

Ако заключващият механизъм не е снабден с дръжка на вратата, трябва да изберете неговия аналог, като вземете предвид разстоянието от ларвата до квадрата на пръта. Освен това е необходимо да се вземе предвид размерът на лентата на самите дръжки. Препоръчва се да не се монтират продукти с щанга, която е по-малка от предишната. В противен случай по вратата могат да останат вдлъбнатини, драскотини и следи от предварително монтираната дръжка.

След като завършите избора на компоненти, можете да монтирате ключалката в крилото на вратата. Техниката на монтаж е проста – извършваме цялата обратна последователност от манипулации, започвайки с монтирането на тялото на бравата в крилото на вратата.

Дръжките на вратите също могат да представляват проблем с болтовете. В този случай е необходимо самостоятелно да поставите ларвата във вратата, да поставите квадрата от дръжката и да я прикрепите, като маркирате необходимите точки за пробиване. След това внимателно пробийте монтажните отвори.

След пробиване можете да опитате да монтирате дръжките. Ако връзките са твърде дълги и надвишават дебелината на вратата, ще трябва да ги отрежете малко. След това се извършва монтажа. Винтове от вътрешната страна на вратата и затворени нитове от външната страна.

Проверете работата на ключалката при отворена врата. Уверете се, че механизмът работи и болтовете се отварят и затварят свободно. След това можете да затворите вратата и да опитате механизма при затворена врата. Ако не е възможно да завъртите ключалката на затворена врата, тогава най-вероятно напречните щанги на новата брава не съвпадат с височината на отворите за болтове на фиксатора на групата на вратата.

При правилно инсталирана ключалка на вратата, механизмът трябва да работи много гладко, без усилие и да се отваря и затваря свободно.