отключване-на-брава-на-вратаЛостовото заключване е един от най-надеждните механични видове заключващи устройства. Тайната на тази ключалка се осигурява от пружинни плочи (лостове), разположени вътре в тялото. На ключа има специални прорези и издатини, които са в определен ред.

Ключът, вграден в кладенеца, измества лостовете и им задава желаното положение, като по този начин освобождава въртящият механизъм и ключалката може да се отвори. Дори ако една плоча не е преместена правилно, ключът няма да се завърти.

Принципът на действие на лостовия механизъм е доста прост, но в същото време е с висока ефективност. Нивото на секретност на замъка зависи от броя на лостовете – колкото повече е броят им, толкова по-трудно е да се избере ключалката.

Аварийно отваряне на ключалката на лоста

Има много ситуации, когато се налага бързо отваряне на лостова ключалка. Най-честите причини са взлом:

  • Счупване, неизправност или загуба на ключ;
  • Задръстване на механизма, причинено от износване или неправилна работа;
  • Неработоспособност на ключалката поради липса на навременна поддръжка, натрупване на мръсотия вътре в корпуса, образуване на влага или лед;
  • Наличието на чужди предмети в кладенеца, които предотвратяват поставянето на ключа;
  • Повреда на ключалката в резултат на кражба с взлом;
  • Нуждаещи се от спешна помощ, малки деца без надзор;
  • Оставени включени нагреватели и газово оборудване;
  • Настъпването на аварийна ситуация – пожар, изтичане на газ, спукване на радиатора и др.

Тези обстоятелства изискват незабавни действия – важно е да не отлагате повикването на денонощните ключари. Отговорните специалисти своевременно ще приемат заявлението и ще пристигнат на мястото с цялото необходимо оборудване, за да отворят ключалката възможно най-бързо и правилно.

Трудности, свързани с отварянето на лостовите механизми

Ако ключът спре да работи, счупи се или ключалката не работи, почти е невъзможно да я отворите сами.

Когато се опитвате да я поправите сами, има голяма вероятност не само да загубите ценно време, но и да влошите ситуацията: да повредите механизма повече или да развалете вратата.

Само професионалисти могат да отворят ключалка с лост без ключ – те разполагат с разнообразни инструменти и необходими знания. В ситуации, при които не се налага спешна смяна, специалистите диагностицират устройството и избират най-добрите начини за отваряне на ключалката на лоста. Когато е възможно, майсторите се опитват да запазят работоспособността и привлекателността на ключалката; при внимателно отваряне механизмът няма да загуби своите защитни качества.