сигурна-ключалкаВсеки механизъм рано или късно се проваля, особено при неправилна употреба или липса на профилактика. Но дори и при правилно използване, никой не е застрахован от естественото износване.

Ако не разбирате как работи заключващият механизъм, не рискувайте да го поправите сами.

Подмяната на брава на вратата в апартамент може да се наложи в най-неочаквания момент. Причините за повредите са много и различни: от неправилна инсталация до банално износване.

Най-често ключарите се сблъскват със следните проблеми:

Повреда на корпуса. Ако говорим за механизъм за заключване, тогава е достатъчно да развиете повредения елемент и да го замените с нов. За да поправите ключалката, ще трябва да премахнете всички части, в същото време да премахнете замърсяванията, да проверите за деформации.

Увреждане на ларвата (ларвата на ключалката на вратата е ядрото на целия заключващ механизъм). Проблемът се решава чрез монтиране на ново ядро. Новата ларва лесно се вкарва и фиксира, но трябва точно да съответства на размерите на устройството.

Счупване на заключващия механизъм на лоста. Тъй като това е доста сложно устройство, добре е да монтирате нова ключалка, за предпочитане от същия производител и същия модел.

Правила за работа и поддръжка на бравите на вратите

Подмяната на бравите на вратите не би била толкова популярна услуга, ако всички се отнасяхме по-внимателно към входните си врати!

Всеки механизъм се нуждае от минимални грижи, което отнема малко време. Достатъчно е да смазвате ключалката на входната врата само веднъж годишно. Това просто действие решава четири проблема едновременно:

  • Подобрено плъзгане, по-лесно завъртане на механизма.
  • По-малко размазване и износване на работни елементи.
  • Предотвратяване на събирането на прах, които блокират работата на напречните щанги.
  • Защита срещу ръжда, което е особено вярно за входните врати.
  • Също така, не забравяйте за елементарните препоръки за работата на всички заключващи механизми:
  • Не вкарвайте ключове от двете страни на вратата едновременно.
  • Като завъртите ключа, уверете се, че той е напълно вкаран, не действайте върху него с цяла сила.
  • Избягвайте да вкарвате чужди предмети вътре.

Веднъж годишно провеждайте „общо“ почистване на механизма от замърсяване и прах.

Минималното почистване се извършва лесно с помощта на специални течности, продавани в магазините. Просто изсипете малко количество от състава в отвора, поставете и извадете ключа няколко пъти, като всеки път премахвате остатъчната мръсотия от него. Повторете го няколко пъти.

За цялостно почистване ще трябва да се въоръжите с отвертка и напълно да разглобите механизма за премахване на цялото замърсяване, да обработите частите с мазнина и след това да поставите всичко обратно на мястото си. Не го правете сами, ако не разбирате за структурата на механизма и нямате опит в подобни дейности. Така рискувате случайно да повредите важни елементи или да сглобите неправилно механизма. И тогава трябва да се обадите на ключар, за да поправи или напълно да замени ключалката на вратата.