Когато се купува заключващо устройство, мнозина се интересуват от какъв клас е ключалката, посочено на кутията на продукта или в неговите инструкции. Продавачът-консултанта може да отговори на този въпрос, но пълния отговор ще зависи пряко от неговата квалификация. Следователно не винаги е възможно да се получи подробна информация.

До квалифицираният отговор се изисква много време, тъй като включва много точки и полезна информация. След като се запознаете с описанието, преди да отидете да пазарувате, вие трябва да бъдете запознати колкото е възможно повече за да можете сами да кажете на продавача, ако той под какъвто и да е претекст се опита да продаде ключалка от нисък клас, представяйки го като невероятно надеждно устройство.

Тайните за надеждно устройство

Продължавайки историята за това какво е клас на заключването, трябва да се спомене кои параметри съставляват прословутия клас.

Нека започнем с поверителността на устройството. Този показател се определя от броя на всички видове комбинации, в които вътрешният механизъм на запек може да се подреди. При лостовите брави това се определя от броя на лостовете, а при цилиндричните брави – от броя на другите елементи, образуващи комбинации. Тази стойност, чрез която също е възможно да се определи класът на замъка, се изчислява.

Разберете какъв клас на замъка ще помогне на такива определения като здравина и надеждност на механизма. Надеждността се отнася до колко гарантирани пълни цикъла (което означава отваряне и затваряне на ключалка) е проектирана брава. В зависимост от класа на заключващото устройство броят на цикли може да варира от 25 до 100 хиляди. Ако устройството за заключване също има дръжка с резе, тогава броят на цикли на надежден механизъм може да достигне 250 хиляди.

Силата е неговата устойчивост на различни методи за разрушаване, включително:

  • Чукане;
  • Разбиване;
  • Рязане с трион и други.

Говорейки за това какво е клас на заключване, не може да не се спомене следната концепция – съпротива срещу отваряне на заключващия механизъм. В този случай трябва да се говори за възможни опити за интелектуално хакване, които включват подбора на ключове и използването на различни главни ключове. Между другото, резистентността към разрушаване включва и способността за ефективно противодействие на вече споменатите силни методи на разрушаване. Включително на напречни греди и ниво на реципрочно заключване, инсталирано на кутия. Надеждната брава трябва да издържа на мощност от 80 до 300 джаула.

Като цяло определен клас е равен на най-малкия параметър, получен при тестове. Например, ако тестовете за отваряне показат, че ключалката е в клас трети, тестовете за надеждност са в четвърти клас, а тестовете за якост са във втори клас, тогава заключващият механизъм принадлежи към най-малкия, втори клас.

Съпротивата срещу хакване, както бе споменато по-горе, се осъществява чрез уникална техника – тестове. Тези тестове могат да се извършват на тези звена, които са преминали необходимото лицензиране. Всички заключения относно класа на бравите, които не са преминали необходимата сертификация, нямат юридическа сила.

Сега не само ще знаете какъв е класът на замъка, но и ще можете да определите с точност колко надежден е даден заключващ механизъм. Ако имате съмнения относно истинския клас на определен механизъм, попитайте за документи на продукта. Продавачите са длъжни да го предоставят. Според информацията, посочена в документите, със сигурност можете да определите дали замъкът наистина е класът, за който говори магазинът.