Ако си представите, че входната врата няма обичайния ключ за вкарване и отваряне на вратата, тогава, вероятно, никой няма да се опита да го разруши. Просто няма къде да вмъкне ключа. С други думи, възможността за отваряне на невидимия замък и проникване в чужда къща се свежда до нула. Това е основното предимство на устройства от този тип. Те се наричат ​​невидими. Външно изглежда няма такава ключалка, но вратата е заключена.

Това е обикновен радиоуправляем модел на електронно заключване. Принципът му на работа е идентичен с ключалката на автомобила, където електронният ключодържател се използва вместо ключ за затваряне и отваряне. За извършване на такива функции е достатъчно едно щракване на бутон. Ключалките от този тип се състоят от две части:

  • Електромеханична част;
  • Ключодържател.

Езикът, който осигурява затварянето и отварянето на ключалката, се задвижва от електродвигател. Той е с малки размери, но значим по сила. Когато езикът е в затворено положение, е почти невъзможно да го преместите от място, без да се прибягва до помощта на сила. Вярно е, че вратата може да се отвори по обичайния ръчен начин отвътре. Такава възможност се предоставя за целите на пожарната безопасност. Като цяло това е общ механизъм, предназначен за заключване и отваряне на врати. Единствената разлика е, че тя може да функционира напълно само ако има втора половина на устройството – ключодържател.

Но самият ключодържател заслужава специално внимание. Това не е обикновен електронен бутон, а цяла многофункционална система. С него можете да включите сирената или да предадете сигнал на алармения панел. Той може да действа като ключ за мобилен телефон. Използвайки го, ключалката може да бъде заключена. Ключодържателят може да даде информация, че някой е влизал или излизал от стаята. Използвайки го, можете да запишете нов ключ и да презапишете стария. Всичко това са функции, които осигуряват неговите допълнителни функции. Основната цел на ключодържателя остава отварянето и затварянето на замъка.

Класификацията на бравите от този тип се основава на тяхното предназначение.

  1. Брави за къща.

Такова устройство се намира от вътрешната страна на вратата. Има механизъм за ръчно коригиране. Когато излизате от дома, не ви трябва ключ, за да затворите вратата. Вратата е просто затръшва (за това е необходимо такова устройство). Но можете да отворите вратата само с помощта на ключодържател.

  1. Брави за офиси.

Той се отваря и затваря автоматично по време на влизане и излизане. Когато използвате такива брави, вратата към офисната стая винаги е затворена. Тук има едно предупреждение. Това може да се наблюдава само когато вратата е оборудвана с автоматична затваряща врата, която, между другото, не е включена в пакета на ключалката и трябва да бъде закупена отделно.

  1. Универсална ключалка.

Да отворите врата, оборудвана с такова устройство, е почти невъзможно. По време на тестовете се оказа, че при подобни опити би било необходимо да се извърши товар от 5 тона за това!

Много фирми се занимават с тяхното производство. Те се различават по степента на надеждност, цена и други характеристики.

Изберете устройство

Врязан или положен по типа на ключалката. Надземните устройства се използват в повечето случаи, когато материалът, от който е направена входната врата, е крехък и вложката му ще я отслаби още повече. Заключва се ключалка, ако вратата е масивна, издръжлива.

Наличие или отсъствие на блокиране

Наличието на такова устройство ви позволява бързо да напуснете стаята в спешни ситуации.

Най-доброто би било ключалка, която може да се отвори с помощта на пластмасова карта с вграден чип. В крайна сметка, радио сигнал може да бъде прихващан или генериран.