Ето няколко съвета от професионалните ключари от SOFIA KEY, които ще ви помогнат да вземете правилното решение.

Капацитет за съхранение

Една от грешките, които правят собствениците на оръжия, е закупуването на сейф, който отговаря само на настоящите им нужди. В действителност най-вероятно ще се нуждаете от повече пространство в бъдеще и това ще изисква от вас да закупите нов, по-голям сейф, за да се поберат всичките ви огнестрелни оръжия. Също така имайте предвид, че когато оръжията се съхраняват твърде близо един до друг, те могат да получат вдлъбнатини и драскотини.

За да предпазите и запазите оръжията си, закупете сейф с достатъчно капацитет, за да побере дълги оръжия, боеприпаси и други принадлежности. Преди да закупите, измерете размера на вратите си, за да сте сигурни, че голям сейф може да мине лесно.

Видове брави

Оръжейните сейфове имат различни видове брави. Най-често срещаните са сейфовете с ключов и въртящ механизъм, известни също като механични ключалки. Основното предимство на механичните ключалки е, че те не са лесни за отваряне.

Други възможности включват биометрични и електронни брави, които предлагат по-добра сигурност и бърз достъп за оторизирани лица. Бъдете предпазливи към стандартните ключалки, тъй като ключовете могат да се овладеят лесно.

В допълнение към специфичния тип заключване, помислете за монтиране на болтове. И двата вида болтове осигуряват еднаква защита, но болтовете са по-скъпи. Ако избирате болтове, вземете по-дебели и монтирайте отгоре и отдолу на сейфа.

За затваряне поставете поне четири от тях откъм вратата на пантата, за да запазите целостта на сейфа си.

Противопожарни способности

Докато противопожарната защита е от съществено значение за безопасното оръжие, няма сейф, който е напълно огнеупорен. Един от начините да се определи доколко безопасно пистолетът може да издържи на огъня е да се сравнят рейтингите на сейфа със стандартизираните пожарни рейтинги, предвидени от лабораториите на застрахователите.

Като общо правило, избирайте сейф с противопожарна облицовка, която може да издържи поне 1200 градуса F за 30 минути. За допълнителна защита срещу повреда от пожар, използвайте сейф с вътрешна стоманена облицовка. Повечето сейфове за пистолети имат облицовка с гипсокартон, но този материал лесно може да се разпадне при топлина и да изложи огнестрелните ви оръжия на опасност. Имайте предвид, че стоманените сейфове са по-скъпи.

Контрол на влагата

Освен от огъня, оръжията ви са изправени пред друга опасност – влагата. Сейфовете с гипсокартон може да увеличи съдържанието на влага, повишава се риска от ръжда и щети на пистолета си.

Ако възнамерявате да поставите пистолета си в среда без контрол на климата, като например в гараж, потърсете сейф с вграден електрически контакт. Това ще ви позволи да използвате изсушител, който работи и контролира влагата по-бързо и по-ефективно.

Гаранция на производителя

Намерете марка, която предлага доживотна гаранция срещу природни бедствия като пожар, наводнения и щети от проникване.

В случай на някой от тези случаи, производителят ще поправи или замени всички повредени части или ще ви предостави нов сейф, стига да разполагате с необходимата документация.