cilindrichna-bravaС усъвършенстването на технологиите за подобряване на характеристиките на взлом на механизмите на цилиндрите, престъпният свят измисля все нови начини за отваряне на тези устройства. Ако сте монтирали ключалката преди 10-15 години и тя се е считала за достатъчно надеждна, днес на един крадец ще са нужни няколко секунди, за да я отвори.

Заключващите устройства могат да бъдат отворени без ключ чрез хакване или подправяне. Тези два метода се различават по своето въздействие върху цилиндъра. При счупване на заключващата конструкция се разрушава, заключващият механизъм губи работните си качества. Извършва се ремонт с помощта на главни ключове, устройството след отваряне може, както и преди, да се отвори с ключ.

Методи за отваряне на цилиндрични механизми и средства за тяхната защита

Има много методи за отваряне на механизмите на цилиндрите.

Удар

Отварянето на заключващата конструкция по този начин не разрушава цилиндъра. Специално подготвен празен ключ се използва като главен ключ на съответния профил. Главният ключ се вкарва в цилиндъра и при силни удари към отвора на щифтовете се завърта.

Разработени са заключващи механизми, които не могат да бъдат отворени по този метод, а именно:

Устройства, в които щифтовите елементи се заменят с дискове или елементи на рамката;

Механизми от комбиниран тип (рамка-диск);

Къдрави дюзи

Използват се специални главни клавиши под формата на къдрави дюзи. Всеки щифт се подлага на редуване на остри удари, въртейки се. Този метод отваря ключалките на щифтовия цилиндър. Ако устройството има елементи на диск или рамка, технологията няма да работи. Като защита на щифтовите устройства се използват бронирани плочи, които изцяло покриват цилиндъра.

Методи, използвани за напукване на цилиндрични механизми

Празен корпус

Принцип на мощност на въздействие върху монтажните винтове, при които корпусът на заключващото устройство е разрушен. Цилиндърът напълно се разпада и става неработещ. Като защита се монтират бронирани плочи или се избира цилиндър, чиято максимална изпъкналост над повърхността на крилото на вратата е 3 мм.

Разкъсване сърцевината на цилиндъра

Технологията на този тип хакване се основава на извличане на сърцевината на механизма с помощта на специално устройство. За този вандален метод ще помогне  бронираната плоча. От цилиндрите, които стърчат малко над повърхността на вратата, е доста трудно да се изправи сърцевината.

Пробиване на корпус или сърцевина

Според статистиката това е най-широко използваният метод за напукване. От предната страна на ключалката се пробива отвор, през който се изтеглят щифтовите елементи, пружини. Заключващото устройство се отваря чрез завъртане на отвертката. Сред използваните методи за защита са бронираните, магнитните или кодираните подложки. Някои модели цилиндри са оборудвани с твърдозащитни елементи, които не подлежат на пробиване.

В допълнение към изброените начини за отваряне на ключалката има и много други: подбор на ключове, правене на дубликати, има още вандални методи, например химическо излагане на устройството, блокиране на отвора на ключа с вискозни съединения и малки отломки.

Кои цилиндрични механизми се предпочитам?

За да стане трудно отварянето или напукване, производителите непрекъснато работят за подобряване на дизайна. Манипулирането с цилиндрични устройства е трудно, ако заключващите устройства имат сложен профил на отвора на ключа. Трудности за крадците са цилиндричните брави, оборудвани с щифтови елементи с нестандартна форма, рамка-щифт, рамка-диск. Телескопичните щифтове не отстъпват на престъпника. Защитете всички елементи на заключващото устройство от пробиване на различни видове защитни накладки.