Вие сте решили какъв тип ще бъде заключващия механизъм. Остава да го монтирате. Нека започнем с процеса – как да инсталирате ключалката на портата. Нека започнем с механизма за заключване на портата. Такива продукти се монтират на порти с непрекъсната мрежа или с рамкова структура, в която е осигурена специална връзка с профила на рамката.

Трябва да се има предвид, че ключалката може лесно да бъде монтирана на порта, изработена от ковано желязо. Ще бъде достатъчно да заварявате здрава, плътна метална плоча от вътрешната страна на портата, върху която ще бъде възможно да монтирате ключалка. Ключалката обаче лесно може да се поддаде на разбиване, ако има достатъчно място между кованите елементи, за да се вмъкне ръката ви и да се достигне до механизма отвътре, където се намира въртящата се дръжка.

Как да монтирате ключалка в плътен лист метал. Естествено, трябва да започнете с маркирането. За да направите това, самият механизъм или шаблон, обикновено снабден с ключалката, трябва да бъде прикрепен към портата на избраното място за монтаж, за да се определи мястото на монтиране и местоположението на ларвата.

Подгответе дупките за винтове с помощта на свредло и след това вземете винтове, които са подходящи по размер се поставят в дупките, съответстващ на диаметъра им. Препоръчва се използването на свредлото M4, за да се пробие дупка, както и да се отстранят гвоздеите и да се изгладят острите ръбове. Основната подготвителна работа е завършена. Остава само да поставите ключалката на избраното място и да я завиете.

Следващата стъпка е монтажа на ударната плоча, която ще включва болтовете на ключалката. Лента е монтирана на портата. Основното тук е да не правите грешка с местоположението на лентата, така че напречните щанги да могат свободно да влизат в предвидените за тях слотове.

Освен това ще трябва да вземете ток, ако катинарът изисква електричество. Например, за да го отключите и заключите с дистанционно управление, разположено в къщата. Или ключалката просто не може да работи без постоянно захранване. Към захранването трябва да се подхожда с особена отговорност, тъй като проводниците трябва да бъдат скрити в метален корпус или пластмасов кабелен канал, като ги предпазват от въздействието от валежи и гарантират безопасността на хората, които ежедневно преминават около електрическата мрежа.

Как да монтираме ключалката в портата, ако сте избрали устройство с тип врязан. Монтажът ще бъде идеален, ако портата е направена от профилни тръби, особено с голямо напречно сечение. В този случай заключващият механизъм може лесно да се скрие в кухината на профила на тръбата на портата. Освен това на пазара на заключващи механизми има голям брой тесни, но винаги надеждни брави, проектирани специално за монтаж в портата.

Ако имате точно такава порта, тогава не трябва да има проблеми с монтажа. Самият процес е невероятно близък по своята същност до монтажа на ключалка в обикновена врата.

В този случай работата трябва да започне с маркиране. Закрепете ключалката в края на крилото на вратата. Закръглете го и изрежете дупка в края на портата по получения контур.

В получения жлеб се вкарва заключващ механизъм за маркиране на места под крепежните елементи.

Можете да започнете да подготвяте дупката за ларвата на заключващия механизъм. Задължително е да спазвате точно размерите. Също така са маркирани дупки за квадратен щифт, върху които впоследствие се поставят дръжки. Когато всички подготвителни работи са завършени, инсталирайте механизма за заключване, ларвите в каналите и ги завийте с винтове.

След това можете да продължите с инсталирането на квадратния щифт. Поставете го в подготвения отвор, поставете дръжки, подложки отгоре и маркирайте местата за дупки за проби чрез болтове, които ви позволяват да дърпате подложките заедно.

Сега можете да продължите с монтажа на ударната плоча. В този случай, както в ситуацията с катинар, е важна точността, от която ще зависи качеството на заключващия механизъм.

Сега знаете как да инсталирате ключалката на порта, направена от профил с необходимата дебелина. Но какво ще стане, ако профилът е твърде тънък? Не се притеснявайте, в тази ситуация има изход. За да монтирате ключалката, направете малка кутия, съответстваща на размера на бравата, и я заварете на портата отвътре. Именно в такъв метален калъф ще бъде разположена ключалката.